Skulle jag kunna få feedback på min fondportfölj för långsiktigt sparande (pension)
Sök:

Skulle jag kunna få feedback på min fondportfölj för långsiktigt sparande (pension)

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av jesper

ställde för sedan frågan: Skulle jag kunna få feedback på min fondportfölj för långsiktigt sparande (pension)

Hej!Har tidigare fått mycket bra svar här på Rikatillsammans så slänger ut en till fråga!

Summa summarum, har jag och min fru nyligen börjat pensionsspara, 20år till pension.

Vi har nu enligt följande som bas:

DNB Global Indeks, 60 %. (Planeras att bytas till Avanza Global senare)

Swedbank Asien access Robur, 20%.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag, 20%.

I övrigt har vi även en \”extra rolig hink\” dvs. vi ser det inte som en del i vårat bassparandet med en liten andel månadssparande i Svolder B samt Bure Equity Investmentbolag.

Vår första fråga är: Är det värt att minska Spiltan fonden till 10% och lägga till AMF Småbolag Sverige 10% för bättre diversifiering mot småbolag på den Svenska marknaden? Om jag tolkar jämförelsekurvor mot bl.a SEB Index samt SIXPRI och fondernas avkastning är dem ungefär likvärdiga?

Vår andra fråga är, skall vi minska Swedbank Asien fonden till 10% till förmån för ex. DNB Global emerging market / Avanza Global emerging market till 10%? Förbättrar detta riskspridning ex.?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jesper!

  1. Om du gillar att ha exponering mot mindre bolag så tycker jag absolut du ska byta till en småbolagsfond, historiskt så har småbolag presterat bättre än större bolag.
  2. Om du byter 10% till Avanza Emerging Markets så ska du få lite mer riskspridning i form av lite andra delar av världen, ser inget fel med att ha två stycken emerging markets fonder.

Hoppas detta svarade lite på era frågor!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag håller med Robin men vill också tillägga att när de stora bolagen får problem får mindre bolag ännu större problem. Dvs när börsen backar så kommer småbolagen att backa desto mer.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-05 klockan 11:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.