Skummt nytt toppinnehav i AMF Räntefond Mix?
Sök:

Skummt nytt toppinnehav i AMF Räntefond Mix?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Aen

ställde för sedan frågan: Skummt nytt toppinnehav i AMF Räntefond Mix?

Det näst största innehavet i AMF Räntefond Mix är Tourmaline Oil Corp BTC Future på 3,93%.

Trodde de bara investerade i statspapper. I fondfaktabladet så består även jämförelseindexet enbart av statspapper. Verkar vara runt 54% statspapper i fonden i den senaste halvårsberättelsen. Där finns inte denna ränta heller så det verkar vara ett nytt innehav. Tror jag tar lite högre risk och byter till en grön obligationsfond. Inte för att jag tror att det kommer ge bra avkastning, bara för att alternativet är sparkonto vilket finansierar dåliga lån även om man är skyddad själv med insättningsgaranti. Samt att en grön obligation verkar kunna göra nytta.

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Precis som Amf lång så innehåller den en del företagsobligation för att öka risken/avkastningen

 

Tourmaline is Canada’s largest natural gas producer focused on long-term growth through an aggressive exploration, development, production and acquisition program in the Western Canadian Sedimentary Basin.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tror det är bra att ha denna innehav för att öka avkastningen om det är nästan ingen risk för konkurs.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är två personer som äger aktier i detta bolag på avanza. Den senaste månaden har aktien ökat med 35,26%. Det är ett kanadensiskt bolag. Det står i fondfaktabladet att tillgångarna ska vara denominerade i amerikanska dollar, brittiska pund, svenska kronor och euro. Är inte kanadensiska bolag denominerade i kanadensiska dollar?

Nu spekulerar jag bara men kan inte ökningen bero på stock buybacks genom att utfärda obligationer? Jämför med Lundin Energy som minskat lite senaste månaden.

Sen producerar bolaget olja också. Naturgas har jag inget problem med. Så man lånar indirekt eller direkt kapital till bolaget genom att fondförvaltaren köper obligationerna direkt från eller på en marknaden.

Poängen med obligationer är inte att ge avkastning i alla fall, så tänker att man kan göra någon nytta med pengarna istället.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag menade att det inte är något problem att AMF räntefond mix har en del företags obligationer för att öka avkastningen. Jag tror nästan alla räntefonder som vill ha lite avkastningen med denna låga räntor gör så.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  André
 2. Vit pil

  Frågan är väl inte bara vad räntefonderna vill ha. Frågan är väl också om en investerare som tror sig köpa internationella stadsobligationer vill investera i företag som sysslar med olja och naturgas :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ErikA

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Är det en green bond? Någon som vet?

Den är även i Öhman Räntefond Kompass Hållbar. På 4,04%. Vilket är en del av LYSAs hållbara portfölj.

Hela namnet är Tourmaline Oil Corp BTC Future Sept 20.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-23 klockan 21:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂