Slå ihop ISK med fru
Sök:

Slå ihop ISK med fru

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av GostonBurka

ställde för sedan frågan: Slå ihop ISK med fru

Hej!

Jag försöker se över min och min frus investeringar på lång sikt. Vi har idag skiljda investeringar.

Frugan har sen tidigare Swedbank Robur fonder (Global, Global Norden och Bas Mix). Jag tycker att de har väldigt höga avgifter och funderar på om det vore bättre, dels ur avgiftsperspektivet, och dels ur ränta-på-ränta perspektivet att vi istället slår ihop våra investeringar i en gemensam Globala barnportföljen.

Eftersom att frugan har betydligt mer sparat så borde det ge oss en liten skjuts tänker jag.

Tanken med portföljen är att den ska vara på väldigt lång sikt (gemensam pension/arv), så c:a 30 år.

Ni som har lite bättre koll, tycker ni att det verkar vara en god idé?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om du vill ha lite tips på billiga och bra fonder så kan du kolla in ”Ombalansering 2019”, där berättar Jan om dom bästa fonderna som fanns i början av året, kan absolut vara aktuellt att byta ut din frus fonder.

Angående ett gemensamt sparande så vet jag inte riktigt vad ni vill ha ut av detta, ni får ingen extra Ränta på Ränta-effekt för att ni har mer sparande på ett konto. Det blir exakt lika bra om ni har det separerat på två olika konton.
Eftersom ni troligtvis vill ha sparandet på ett ISK så måste ni isåfall skriva det på en person, eftersom ett ISK är personligt och inte går att dela, sedan skriva i äktenskapsförordet att det är bådas pengar (om ni såklart inte har helt gemensam ekonomi redan och inget skrivet i äktenskapsförordet innan som skiljer eran ekonomi).

Lättast skulle jag säga är att ha det separerat men att spara i samma fonder båda två, kolla på länken om Ombalanseringen så får ni tips på bra fonder!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar!

  Jag tog en titt på ombalansering 2019 och det ser ju bra ut. Ska läsa lite mer utförligt.
  Jag behöver nog ta en repetitionskurs i matematik tror jag! :P
  Det blir nog bäst om vi separerar våra ISK:er som du säger!

  Tack igen!

  // GB

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  GostonBurka
 2. Vit pil

  Grymt!

  Kul att det uppskattades!

  Lycka till!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-18 klockan 12:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.