Slå ihop lånen eller behålla som det är?
Sök:

Slå ihop lånen eller behålla som det är?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Peter

ställde för sedan frågan: Slå ihop lånen eller behålla som det är?

Hej,

Jag har ett lån på min bostad som är ca 700 000 kr. Detta lån har jag haft låst med en fast ränta på 2,5 % i amortering under 5 år.
Jag har även ett privat lån på 130 000 kr som jag inte amorterar av något på utan endast betalar räntan som är på 1,95 %.

Nu i höst så ska jag förnya mitt lån och jag kommer att låsa det till en fast ränta i ytterligare 5 år. Då jag vill veta att jag har samma kostnad på bolånet varje månad.
Och jag funderar på att slå ihop mitt bolån med mitt privatlån så att jag börjar betala av det med. Jag gillar inte att ha ett lån på 130 000 kr liggandes på mig som inte betalas av. Vad finns det för fördelar respektive nackdelar med att slå ihop lånen så? Finns det någon fördel i att bara betala räntan på privatlånet ist för att slå ihop och börja betala av det? Eller är det bättre att börja betala av privatlånet utan att slå ihop det med bolånet? Om jag i framtiden behöver låna upp på huset för att tex byta tak eller laga någon oförutsedd skada, är det då bättre att ha lånet som ett privat lån (som jag då betalar av) istället för att nu slå ihop det med bolånet? Har jag då mer marginal att låna upp på?

Mycket tacksam för svar

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Beroende lite på vad din bostad är värd så kan man se det på olika sätt.

Generellt så ska man betala av sina privatlån (blancolån) så snabbat man kan då de oftast har högre ränta. Nu har du tvärtom.

Om du lägger om lånet och lägger ihop 700′ och 130′ så får du ett lån på 830′. Hur förhåller det sig till bostadens värde?

Det gamla lånet kan du fortsatt få amorteringsfrihet på även om du skulle ha en högre belåningsgrad än 50%. Däremot kommer ditt privatlån få amortering om du lägger in det i bolånet (om inte totala lånesumman understiger 50%).

Om du har privatlån och bolån kommer banken ändå ta hänsyn till det och blancolån står inte högt i kurs om man vill utöka sitt bolån för renovering.

Så beroende på vad du har för ekonomisk situation så kan det vara mer fördelaktigt att låna mer för att få ner räntan än att låna mindre. Gå in på SBAB och skriv in vad du tror att bostaden är värd och sen låna 700′ och 830′ så ser du vilken ränta du får.

Personligen hade jag lagt in det i bolånet och amorterat så mycket jag hade kunnat.

Jag har gjort så med ett billån vi hade. När vi flyttade bolånen från SEB till SBAB så tog de över en kredit från Volvo. De la upp det som ett separat bolån och jag får bolåneränta och jag amorterar, men bara på den delen som avser gamla billånet. Det stora bolånet som flyttades från SEB är amorteringsfritt.

Blev du klokare?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-29 klockan 21:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.