Sluta spara?
Sök:

Sluta spara?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av KMM

ställde för sedan frågan: Sluta spara?

Hej hej!

Kille på 22 år som upprättat ett månadssparande på 1000kr/månaden i fonder för ungefär ett år sedan. Fonderna jag har är enligt nybörjaportföljen med 7st fonder.

Sitter och läser nu om en framtida börskrasch och ser fonderna går neråt, är det bäst att plocka ut pengarna nu innan de tappat allt för mycket eller hålla kvar?

Min plan är långsiktigt och räknar med att få användning av pengarna först om 10-15år.

 

Tack på förhand!

//Fundersam

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

De flesta som försöker tajma marknaden misslyckas och förlorar pengar på det. Så om du verkligen sparar långsiktigt (mer än 10 års sikt) så bör du inte göra några ändringar.

Men om du börjar bli nervös av att börsen backat ett par procent så ska du kanske överväga en mer defensiv portfölj som inte är lika känslig för svängningar?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag är hyfsad nybörjare på investeringar och aktieägande men ett råd har jag redan läst mycket om på detta forum:

– Påstår man att man sparar långsiktigt (10-15+ år) så borde man också VERKLIGEN tänka och agera långsiktigt! Något som inte alla verkar klara av.

I så fall skall man också bara fortsätta månadsspara alla 10+ år. I slutänden kommer det sedan bli bra oavsett vad som händer med börsen på kort sikt… krasch eller annat ;)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Är det lönt att sätta in pengar mitt under nedåtpekande kurvor då?
Vad sägs om att hålla kvar pengarna på ett vanligt sparkonto med ränta tills det börjar peka uppåt igen?

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Det är vetenskapligt bevisat att man inte kan tajma aktiemarknaden på kort sikt. Om du ser mönster i kurvorna så är det för att den mänskliga hjärnan försöker hitta mönster i allt, även där det inte finns något. Vi vet helt enkelt inte när det ”vänder” (om man nu ens tror att det finns någon särskild ”riktning”, vilket jag inte tror). Börsen kan gå upp 10% imorgon. Eller stanna kvar där den är. Eller tappa. Det enda vi vet är att du får fler aktier för dina pengar om du köper nu än om du hade köpt för två månader sedan. Med facit i hand var det alltså dumt att handla får två månader sedan om man visste att man skulle vänta till nu.

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Emil Vikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-25 klockan 12:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂