SMA 50/200
Sök:

SMA 50/200

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Henrik

ställde för sedan frågan: SMA 50/200

Jag har följt dig i något år nu och blivit riktigt inspirerad i mycket av det du delger oss, riktigt skoj!

Jag avviker dock lite ifrån din strategi i form av att du aldrig går ur börsen utan kontinuerligt följer med den, oavsett upp och nedgång.

Jag är dock väl medveten att jag inte är något orakel och kan, precis som du ofta säger, inte pricka in varken toppar eller dalar.

Min tanke är dock inte att vara något orakel, utan att följa de teorierna om glidande medelvärde, dvs SMA 50/200.

 • När SMA50 skär SMA200 uppifrån och ned är det en nedåtgående trend = sälj.
 • När SMA50 skär SMA200 nedifrån och upp är det en uppåtgående trend = köp.

Enligt denna teori så står man utför börsen under dom värsta nedgångarna. Man säljer förvisso för sent och köper för sent, men sett historiskt så är de räkneexemplen jag sett positiva ur ekonomisk synvinkel, då man undviker dom djupaste dalarna.

Det är även dock ganska sällan SMA50/200 skär varandra, så det är inget köpande och säljande stup i kvarten.

Tittar man på OMX30 så skar nyligen SMA50 SMA 200, vilket historiskt tyder på en nedåtgående trend. Jag har därför nu valt att sälja av det mesta och väntar med mina pengar utanför börsen.

Det hade varit intressant att höra din och andras synpunkt på teorin SMA50/200.

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag ska vara helt ärlig och säga att jag inte har baktestat den strategin. Som standard är jag skeptisk till marknadstajming även om jag har sett undersökningar som pekar på att man kan få en viss överavkastning på momentum-strategier. Jag vet också att t.ex. Kavastu är väldigt förtjust i SMA50/200.

Det andra är att man behöver göra det på rätt index för att få rätt effekt. T.ex. går det inte att räkna SM50/200 på svenskt index om man som jag investerar globalt. Då är det viktigt att jämföra äpplen med äpplen och päron med päron.

Vad tänker ni andra?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra fråga Henrik, kanske kan man hoppas på att vi får se en artikel i ämnet framöver…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael
 2. Vit pil

  Jag hade gärna sett en artikel om momentumstrategier. Låter spännande

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adolf Wretling

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag läste för en tid sen Mel Fabers white paper om tactical asset management.
I pappret nämns två liknande regler:
– ”Buy when monthly price > 10-month SMA.
– ”Sell and move to cash when monthly price < 10-month SMA.

I pappret beskrivs och diskuteras även hur detta presterade historiskt i en diversifierad portfölj som jag tycker liknar Rika Tillsammans-portföljen.

Om jag tolkar dig rätt Henrik så tittade du på OMX30 och sålde när det mötte sin brytpunkt. Det du sålde, var det något som följde det indexet?

Jag tänker att en styrka med taktiken som Mel Faber skriver om är att en inte tar ut 100% av sitt kapital utan enbart den fond som mött sin brytpunkt, resten får fortsätta jobba.

Hoppas du inte känner att jag kapar din fråga – jag tog tillfället i akt att prata lite om ovan nämnda taktik.

Jag är väldigt intresserad av att höra vad andra tycker om dessa upplägg med taktiker för när det är dags att köpa/sälja.
Jag tycker dom är systematiska vilket Jan ofta nämner.
Förmodligen kräver det fler än fyra timmar per år att managera men eventuellt är det ok för min del.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hejsan och tack för svar Jonatan och Jan,

jag ska vara ärlig och säga att jag tyvärr inte är stenhårt påläst, därav min fråga om vad andra anser, samt om det är backtrackat.

jag har sålt av i princip allt, baserat på OMX30. med risk för att skämma ut mig själv så anser jag att de flesta ekonomierna är så pass ihopkopplade så att OMX30 följer t.ex världsindex ganska exakt, om än med något mer svängingar.

men självklart vore det som du säger Jonatan en jäkligt smart taktik att köra SMA ¨på varje individuell fond. då jag bara har 6-7st breda indexfonder så innebär det inte allt för mycket jobb.

sen vilken av alla SMA-taktiker man ska sikta på är ju en annan femma, samt hur lönsamma/riskabla dom är. Därav min undran till panelen, vilken taktik är egentligen bäst om man backtrackar?

Med vänlig hälsning Henke

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag hoppas att det är okej att jag hoppar in här i diskussionen och kommenterar. Själv fick jag upp ögonen för SMA-regler för några år sedan och har sedan dess läst det mesta man kommit över i ämnet och gjort flertal egna tester.

För det första; SMA200 är en bra indikator för att se trenden på börsen. Däremot är inte kombinationen med SMA50 lika bra, alltså det gyllene korset, utan det är oftast bättre att endast gå på SMA200 och jämföra med underliggande tillgång. Alltså, är kursen under SMA200 sälj och är kursen över SMA200 köp.

Jag gjorde ett test på denna regel under åren 1901-2017 på Stockholmsbörsen och det visade sig ge bra resultat: https://borslabbet.se/trendfoljande-regler-backtest-pa-stockholmsborsen-1901-2017/ Också i kombination med andra momentum-regler. I stort sett någon extra procent avkastning och klart lägre nedgångar.

För mer läsning kan jag utöver Meb Fabers test rekommendera Philosophical economics långa test (http://www.philosophicaleconomics.com/2016/01/movingaverage/) och Alpha Architects test på en diversifierad portfölj mycket i likhet med de här på Rika Tillsammans (https://alphaarchitect.com/2014/12/02/the-robust-asset-allocation-raa-index/).

Hoppas det svarar lite på dina frågor!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-22 klockan 12:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.