Småbolag ETF billigare än fond? Vilken följer bäst index?
Sök:

Småbolag ETF billigare än fond? Vilken följer bäst index?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av David N

ställde för sedan frågan: Småbolag ETF billigare än fond? Vilken följer bäst index?

XACT Svenska Småbolag har förvaltningsavgift på 0,30% + courtage 0,50%(för köp och sälj). Följer Solactive ISS ESG Screened Sweden Small Cap Tradable Index.

PLUS Småbolag Sverige Index har förvaltningsavgift på 0,44%. Följer Carnegie Small Cap Return Index.

Efter 5 år betalar man mer i avgift av fonden.

Visst, det är inte mycket pengar. Frågan blir då vilken index som är bäst?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej David!

Skulle säga att det nog inte spelar så stor roll vilken av dom du väljer, du får exponering mot det du vill ha för en billig peng.
Men eftersom ETF:en är billigare på lång sikt så hade jag valt den för just lång sikt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag hade valt den traditionella fonden. Litar inte på syntetiska produkter. Föredrar fonder som faktiskt köper aktierna som ingår i indexet. Att emittenterna bakom ETF:erna skulle hålla tillräckliga säkerheter tror jag inte alls på.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    XACT Svenska Småbolag var tidigare en syntetisk produkt men är det inte längre vad jag har förstått, se bland annat https://petrusko.blogspot.com/2019/11/xact-svenska-smabolag.html. Så jag håller inte med dig om att det är någon skillnad i risk mellan fonderna i det avseendet. Däremot är det en risk att inte veta vilken kurs man köper och säljer till. Det är traditionella fonders största nackdel enligt mig.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Harry

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Glöm inte bort att du även har en spread i ETF:er, vilket gör att du förlorar pengar både vid köp och sälj.

Om jag inte missminner mig var spreaden på XACT Svenska Smabolag galet hög under det stora Corona-raset. Antar att det beror på att spreaden på de underliggande småbolagen sannolikt var extrem när ”alla” ville sälja, helst utan att förlora ännu mer pengar, och ingen ville köpa utom till skambud.

Fördelen med ETF:er är dock att du kan göra rebalanseringar och andra omplaceringar någorlunda kontrollerat. I dagar som dessa då börsen slår 5 % hit och dit från en dag till en annan hinner det hända väldigt mycket under den tid banken i godan ro tröskar igenom ett vanligt fondbyte.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-22 klockan 14:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂