Småbolagsfonders vara eller icke vara
Sök:

Småbolagsfonders vara eller icke vara

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Renato

Den här artikeln publicerades 2017-04-16 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Småbolagsfonders vara eller icke vara

Tjenare Jan,

Jag har en fråga som rör småbolagsfonder.

Vad anser du/ni om att ha en småbolagsfond i en portfölj. Min tanke är att investera 5 % av portföljen. Jag har tittat på några som till exempel:

 • Didner & Gerge Småbolag
 • Lannebo Småbolag
 • AMF Småbolag
 • XACT Småbolagsfond

Det är kanske svårt att rekommendera någon om man inte sett resten av portföljen. Den ser ut så här:

 • Länsförsäkringar Global Indexnära – 20 %
 • SPP Aktiefond Global – 15 %
 • DNB Global Indeks – 10 %
 • Splitan Aktiefond Investmentbolag – 10 %
 • Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära – 7,5 %
 • Swedbank Robur Access Asien – 5 %
 • AMF Aktiefond Europa – 5 %
 • Spiltan Globalfond Investmentbolag – 10 %
 • SPP Aktiefond Sverige 12,5 %

Fondavgifterna varierar kraftigt mellan ovanstående fonder  och är det värt att ta till exempel Didner istället för AMF om jag tänkt hålla den 5-10 år?

Nu är ju ovanstående fonder bara några av flera småbolagsfonder och jag vet inte riktigt vad jag ska titta efter då dessa har högre risk. Tacksam över tips.

Ha de gott!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Renato,
Din portfölj ser väldigt sund och välgenomtänkt ut, angående ifall du ska lägga in småbolag eller inte i din portfölj tycker jag att det inte finns några hinder från att lyfta in en småbolagsfond i din portfölj.  Småbolagsfonder har ofta höga avgifter, vilket jag ogillar. Det krävs mycket för att få en bättre avkastningn om avgiften är 1.5%. Då det bara handlar om 5% av kapitalet så är min åsikt att det gör varken till eller från.

Angående ifall du ska byta AMF till Didner (antar att du menar aktiefonden?) så tycker jag det är en svår fråga, då Didner har ett väldigt bra förlutet och har uthålligt slagit index, men annars tycker jag att indexfonder är en väldigt bra investeringsform. Så jag tycker inte att du bör byta ut AMF mot Didner (fortfarande antar jag att du menar deras aktiefond).

Om du menar Didners småbolagsfond så tycker jag inte att det bör vara så mycket mer än 5% i en sådan typ av kategori som småbolagsfond.

Lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-16 klockan 22:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.