Smart att byta indexfond efter man redan börjat sparande?
Sök:

Smart att byta indexfond efter man redan börjat sparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Adam

Den här artikeln publicerades 2017-08-20 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Smart att byta indexfond efter man redan börjat sparande?

Hej!

Jag har sedan 1 år sparat regelbundet i indexfonder DNB global index. Jag överväger att flytta sparandet till Länsförsäkringar global indexnära för att komma ner i avgift.

 

Min fråga – förlorar jag rent statistiskt om jag säljer DNB eftersom jag under ett år redan sparat i fonden löpande varje månad? Vet att sparhorisonten är 5 år.

 

tack för tips!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det jag kan komma på är att du kan förlora är köp och säljavgifter för valuta (NOK – SEK) och givetvis valutakurserna som råder just då du säljer av DNB, samt eventuella transaktionsavgifter.

Ur fondperspektiv bör du statistiskt inte förlora något, du byter ju bara från en globalfond till en annan liknande globalfond som dessutom är billigare, där normanbeloppet skiljer sig så mycket som ~1000 kr.

Som notis tycker jag att eftersom ingen globalfond är helt lik den andre, kan det också vara värt att att ha två eller tre globalfonder och jämföra utvecklingen samt låta dessa överlappa varandra. SPP aktiefond global är t ex bredare och täcker även en del tillväxtmarknader samt större del av asien.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-20 klockan 17:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.