Smart att byta indexfond efter man redan börjat sparande? • Fråga på RikaTillsammans
Sök:

Smart att byta indexfond efter man redan börjat sparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Adam

Adam ställde följande fråga för 10 månader sedan:

Hej!

Jag har sedan 1 år sparat regelbundet i indexfonder DNB global index. Jag överväger att flytta sparandet till Länsförsäkringar global indexnära för att komma ner i avgift.

 

Min fråga – förlorar jag rent statistiskt om jag säljer DNB eftersom jag under ett år redan sparat i fonden löpande varje månad? Vet att sparhorisonten är 5 år.

 

tack för tips!

Det finns 1 svar till denna fråga

John svarade på frågan för 10 månader sedan

Det jag kan komma på är att du kan förlora är köp och säljavgifter för valuta (NOK – SEK) och givetvis valutakurserna som råder just då du säljer av DNB, samt eventuella transaktionsavgifter.

Ur fondperspektiv bör du statistiskt inte förlora något, du byter ju bara från en globalfond till en annan liknande globalfond som dessutom är billigare, där normanbeloppet skiljer sig så mycket som ~1000 kr.

Som notis tycker jag att eftersom ingen globalfond är helt lik den andre, kan det också vara värt att att ha två eller tre globalfonder och jämföra utvecklingen samt låta dessa överlappa varandra. SPP aktiefond global är t ex bredare och täcker även en del tillväxtmarknader samt större del av asien.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-) [mc4wp_form id="9993"]