Snart 18 år. Flytta en del av barnsparande till Lysa
Sök:

Snart 18 år. Flytta en del av barnsparande till Lysa

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marie Tapola Jakobsson

ställde för sedan frågan: Snart 18 år. Flytta en del av barnsparande till Lysa

Min son fyller 18 år nästa år och kommer att ta över de fonder jag sparat i hans namn. En del av dem tänker jag sälja av nu i september och investera i Lysa. Jag tror på en nedgång snart och tänkte lägga dem på ett säkert sparkonto innan jag investerar dem i Lysa. Min tanke är att det ska vara ett långsiktigt sparande, kanske ett pensionssparande som han ska få när han fyller 25. Det ska vara en fördelning på 90% aktier och 10%ränta.

Han är inte insatt i fondsparande och måttligt intresserad av sparande.

Vad har ni för tankar kring detta?

Har ni andra förslag på hur man kan tänka när det gäller sparande till barn som är unga vuxna, och hur de ska hantera sina fonder när de fyller 18 år?

Marie

 

 

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Marie!

Att utbilda sitt barn i vad sparande är och hur det fungerar innan man lämnar över pengarna tycker jag är givet, har man inte en förståelse för vad pengar är värda är det väldigt lätt att spendera bort sina pengar utan att tänka efter.

Skicka honom på en utbildning som t.ex Unga Aktiesparare har som heter UA-akademin, då kommer han få en stor förståelse för vad sparande är. Finns såklart många böcker och andra utbildningar också, men Unga Aktiesparares utbildningar är helt gratis för ungdomar att gå.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för det tipset, en utbildning kan aldrig vara fel. Känns helt rätt att börja där, innan han får pengarna.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Marie

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Delar han din åsikt om långsiktighet (pension) ? Det är inte så att pengarna behövs till en bostad om några år? Det avgör ju vilken risk som är lämplig.

Ger du pengar till en myndig person så får du nog räkna med att den personen använder pengarna på ett annat sätt än vad du tänkt. På gott och ont.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Naturligtvis får han använda sina pengar. Därför har jag sparat i hans namn. Men en del var tänkt att få lite senare och att det skulle bli ett långsiktigt sparande. Att låsa just de pengarna till pensionssparande är inte självklart. Det kan ju även gå till som du säger kontantinsats till hus. Kanske jag ska dela upp det i två delar, en pensionsspar och en del till tex kontantinsats.
  Men hur ska man tänka när det gäller pensionssparande, hela beloppet eller 90/10 i aktier?
  Och till kontantinsats, 60/40?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marie

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-12 klockan 19:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.