Snart pensionär sålt hus, hur placera 500 000
Sök:

Snart pensionär sålt hus, hur placera 500 000

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Katarina

ställde för sedan frågan: Snart pensionär sålt hus, hur placera 500 000

Hej!Mina föräldrar har sålt sitt hus och bor nu i hyreslägenhet och köpt sommarstuga. De har idag lån utan amorteringskrav på 500 000. De funderar på att betala av lånet efter husförsäljning där de fick 500 000kr över. Jag tycker det är klokare att investera pengarna än att betala av stuglånet. Då räntan fortfarande är såpass låg. Men de vill inte ta för stora risker och funderar på att be deras bankman placera åt dem. Men jag tycker det är klokare att göra en egen portfölj på Avanza eller Nordnet. Min mamma är 61 (jobbar) och pappa 65 (pensionär). Hur hade ni placerat de 500 000kr? Mest räntefonder, sparkonto osv?Mvh Katarina

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är inte helt fel att gå till banken, som kan göra en helhetsbedömning. Det är svårt att svara på frågan utan att veta mera. Men var vaken på vilka avgifter som finns för det sparande som rekommenderas och fråga om det finns billigare sätt (läs fonder) att få samma sak när ni är där.

Om de inte vill ta stora risker, vilket kanske betyder att de inte vill förlora pengar, bör större delen placeras i räntefonder eller ett konto som ger en vettig ränta (hittar ni ett som ger bättre avkastning än amortering på lånet?)

Räntefonder med rörlig ränta (FRN) är bra i det fall räntorna börjar stiga snabbare, de avkastar bättre allt eftersom räntehöjningarna slår igenom i fondens innehav.

Jag gillar de här fonderna som en del i en portfölj:

AMF Räntefond Lång (bra alternativ bland obligationsfonder)
Spiltan Högräntefond (ok avvägning mellan kreditrisk och avkastning)
Storebrand Global Multifactor (1,1 i sharpekvot för en global aktiefond är mycket bra)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    En mellanväg skulle ju kunna vara att avbetala en bra portion av lånet, typ 50% och därmed sänka räntekostnaderna och sen investera resterande i blandade fonder.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Sebastian

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Att i princip låna pengar för att placera i räntefonder tycker inte jag låter som någon bra idé. Ska man låna pengar för att investera så ska det vara i något som kan ge lite avkastning. Skillnaden mellan låneränta och avkastning i en räntefond är sannolikt inte stor.

Men för ett bra svar på frågan behöver man nog veta mer om deras övriga ekonomi. Har de bra pensioner som de är nöjda med? Då kanske det är lika bra att betala tillbaka lånet på stugan och vara skuldfria. Det ger ju låg risk i ekonomin, och det kanske är det de vill ha? Om man ska vara ärlig så kanske deras placeringshorisont är i kortaste laget för att gå in i aktiefonder?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Deras bankman är en säljare som kommer sälja in de fonder som banken tjänar mest pengar på. Det vill säga aktivt förvaltade fonder med höga avgifter. Det är inget som jag rekommenderar. Även efter pensionen kommer de kunna ha en del av sina pengar placerade i minst ett decennium, så en del hade jag haft i en billig global indexfond och för att minska risken kan en del ligga i en billig korträntefond.

Småspararguiden har skrivit lite om detta: http://www.smaspararguiden.se/jour/vad-ska-en-pensionar-gora-med-1-mkr/

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-16 klockan 14:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.