Söderberg & Partner Proaktiv 75
Sök:

Söderberg & Partner Proaktiv 75

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonas Heikkinen

ställde för sedan frågan: Söderberg & Partner Proaktiv 75

Hej och tack för en bra sida om ekonomi. Hamnade här av en slump och har kika på en hel del av era filmer. Detta gjorde att jag började fundera på hur jag själv pension sparar. Jag är egen företagare och pensions sparar 5000 kr per månad via Söderbergs & Partners fond Proaktiv 75 och har gjort detta i ca 4 år. Jag är dåligt insatt i om detta är bra eller inte. Är det någon som känner till fonden?” jag kan få fram fakta”  Ska jag fortsätta  och spara /investera i den eller finns det något bättre?   Jag tänker fortsätta att investera ca 5000 kr /10000 kr i månaden via företaget fram till jag är 65 om ingen oförutsett händer :-)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ingen här kommer ge detta upplägg tummen upp, förutom beloppet och det faktum att du pensionssparar:-)

Deras fonder tillhör väl bland de sämsta man kan ha…

Jag lägger in en disclaimer direkt:
Jag vet inte hur det faktiskt fungerar med pensionssparande när man är egen eftersom jag utgår ifrån att du inte sparar med skattade pengar.

Jag skulle avsluta det omgående och öppna pensionsspar hos Avanza eller Nordnet. Där har du mycket större möjligheter att spara till lägre kostnader och ett större utbud med bra och billiga fonder.

En snabb googling ger följande ”svar” hos Avanza:
”Att ha inkomst av aktiv näringsverksamhet innebär att du får din lön från till exempel en enskild firma, ett handelsbolag eller ett kommanditbolag. I dessa fall är det extra viktigt att du själv sparar för att kunna få ut en bra pension. Enligt Skatteverkets regler får du göra avdrag på sparande upp till 35% av din lön men maximalt 10 prisbasbelopp, vilket motsvarar 455 000 kr år 2018.

För att kunna göra avdraget ska du spara på en pensionsförsäkring eller en IPS. Självklart sparar du helt utan årliga avgifter på dessa konton hos oss.

Vi skickar en uppgift till Skatteverket på alla insättningar under ett år, så det enda du behöver göra är att kontakta Skatteverket för att klargöra hur du ska göra i din deklaration för att avdraget ska gälla.”

Jag vet inte om du kan flytta ditt innehav från S&P, men det kan vara värt ett försök. Jag tycker du ska ringa till Avanza och fråga vad som kan göras. Det kanske gränsar till rådgivning och då kanske de inte får svara.

Om du inte kan flytta ditt innehav från S&P så ska du se till att byta fond till den billigaste globala indexfond de kan erbjuda. Har de inte en globalfond, välj en den billigaste svenska indexfonden de har. Sen är det bara att låta pengarna ligga där, men försök slåss för att flytta. Problemet är att de förmodligen tar rörliga avgifter av kapitalet (och säkert fasta avgifter också) oavsett vilka fonder du har eller hur fonderna går, därför är det viktigt att flytta.

Detta är det bästa råd jag kan ge dig.

Jag hoppas det löser sig för dig för att ligga kvar i S&P Proaktiv 75 är ingen bra idé…

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Fredrik! Tusen tack för ditt svar. Kanske värt att börja tänk lite och inte bara köra på :-) Det är en fast avgift på 2,09% per år oavsett hur det går. Det känns mycket? Kan du rekommendera någon av Rikatillsammans portföljerna för mitt ändamål

  0
  Gravatar ikon för användaren
  jonas heikkinen
 2. Vit pil

  Jag tror att det är fondens avgift och det är jättemycket!

  Beroende på hur lång tid du har kvar, men är det mer än 10-15 år så kan du köra globala barn utan räntefonder.

  /Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-10 klockan 14:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.