Söker feedback på en hållbar fondportfölj med nybörjarportföljen som mall
Sök:

Söker feedback på en hållbar fondportfölj med nybörjarportföljen som mall

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nyman

ställde för sedan frågan: Söker feedback på en hållbar fondportfölj med nybörjarportföljen som mall

Jag vill starta ett långsiktigt sparande (5-10 år) och det är väldigt viktigt för mig att det i så stor mån som möjligt är hållbart och etiskt. Självklart är det också viktigt med avkastning, men jag är beredd att avstå en del av den för att kunna spara med gott samvete.

Jag har byggt en fondportfölj med nybörjarportföljen (7 fonder) som ”mall” vad gäller fördelning mellan globalfonder, Sverigefonder, tillväxtmarknader, korta räntefonder och långa räntefonder och skulle behöva lite feedback då jag är helt grön vad gäller fondsparande. Min tanke var denna:

 

SPP Aktiefond Global A, 20%

SPP Global Plus, 20%

SPP Sverige Plus, 10%

SPP Tillväxtmarknad Plus, 10%

KPA Etisk räntefond, 20%

SPP Obligationsfond, 10%

Öhman realobligationsfond, 10%

 

Som ni ser är det mycket SPP, då jag funnit att de är de som gått längst i sitt arbete med hållbara investeringar. Bland annat är alla deras plusfonder fossilfria. Vad tror ni om portföljen generellt? Och är det onödigt att både ha spp aktiefond global och spp global plus? Finns det nackdelar med att spara mycket i ett och samma förvaltningsbolag (spp)?

Vänligen,

Nyman.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Gällande likheterna mellan de olika globalfonderna så kan man se denna info på Morningstar:

Största Innehav Global A:

Apple Inc
1,9

Microsoft Corp
1,5

Amazon.com Inc
1,3

Aptiv PLC
1,0

JPMorgan Chase & Co

Största Innehav Plus A:

Namn
%

Microsoft Corp
2,2

Apple Inc
2,1

JPMorgan Chase & Co
1,4

Amazon.com Inc
1,4

Bank of America Corp..
1,1

I dessa länkar kan du läsa mer om deras innehav och jämföra. De är ganska lika så om du vill ha båda eller bara en kan vara mer en smaksak. Det blir än mer riskspridning med två men likheterna är stora.

http://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/Overview.aspx?perfid=0P00000LST&programid=

http://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/Overview.aspx?perfid=0P00017TAQ&programid=

Portföljen i stort ser bra ut tycker jag! Har själv min tjänstepension i SPP Fonder  p.g.a. den etiska inriktningen och är mycket nöjd.

Vänligen
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Vad roligt att du tycker det ser bra ut! Jag hade själv kikat lite på vilka innehav som var ”dubblerade”, men hade inte riktigt koll på hur stor vikt jag borde ge detta. Men nu känns det bättre, tack för svar!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Nyman

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-17 klockan 20:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.