Söndags läsning Hållbara fonder och tankeställare!
Sök:

Söndags läsning Hållbara fonder och tankeställare!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jack

ställde för sedan frågan: Söndags läsning Hållbara fonder och tankeställare!

Hej.

Här kan man läsa lite om hållbara fonder!

https://www.svd.se/hallbara-fonder-mest-marknadsforing

Mvh. Jack

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja, Jonas Lindmark har skrivit artiklar på Morningstar som är upplysande. För er som läser artikeln fort så är bara första delen svar från Lindmark.

Att aktiepriset på ett bolag går upp för att man köper en indexfond har ingenting med miljön att göra. Det är en ren lögn att det sker ’ohållbara växthusgas utsläpp’ från ägandes av en indexfond. Dessutom har exkludering ingen/negativ effekt. Det enda det gör är att aktiepriset sjunker. Vilket har ingenting med hur mycket företaget tjänar. I en hypotetisk värld där ingen vill äga dessa aktier och få exempelvis en hög utdelning relativt till den investerade summan, så kommer företaget bara köpa tillbaka aktierna. Det som har effekt är om alla indexfondbolag röstar på stämmor mot mer hållbara värderingar, dvs inkludering och påverkan. Vissa kanske tror att Avanza har ”CO2 risk” för en anledning, typ för att det har någon som helst funktion. Men det har det inte. Det är lagstiftat flummighet.

Det är bättre för miljön att inse att det inte har någon betydelse, utan den finns på andra håll, exempelvis total och ökad energiproduktion från kärnkraftverk som bland annat IPCC har sagt. Inte bara ökad kärnkraft i Sverige, utan utvecklande länder. Ta därmed en högre avkastning, lägre avgifter. Donera skillnaden mellan avkastningen till projekt som hjälper med nedanstående.

https://www.ted.com/talks/michael_shellenberger_how_fear_of_nuclear_power_is_hurting_the_environment

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-02 klockan 20:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂