S&P 500 indexfond
Sök:

S&P 500 indexfond

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av catharina

ställde för sedan frågan: S&P 500 indexfond

Jag har hört att en bra indexfond i USA är S&P 500 indexfond. Jag undrar varför rekommenderas inte denna fond i större utsträckning i Sverige utan istället Globala Indexfonder?  Vad är skillnaderna?

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Globalfonder är just globalfonder. Dom är kapitalviktade och USA står för 50-60% av fondernas innehav eftersom landet är världens största kapitalmarknad.

S&P 500 är 100% USA.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Dessutom innehåller S&P 500 endast de 500 största bolagen. Traditionellt får man högre avkastning på småbolag. Ska man ha en USA-fond tycker jag man ska ha en bredare indexfond som täcker in fler bolag. Vanguard FTSE North America ETF (VNRT) följer ett bredare index, Russel 1000. Alternativt kan man komplettera med en fond som enbart investerar i småbolag: iShares MSCI USA Small Cap ETF (SXRG).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael Jonsson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag är en ung nybörjare så du kan ta min kommentar med en nypa salt, men jag som själv ställt samma fråga drog slutsatsen att globalfonder är nästan samma sak (stor andel är ju bokstavligen i USA) bara att du har större riskspridning och exponering till andra delar av världen. Eftersom USA är såpass världsledande köper du delvis en ”USA-fond” när du köper en globalfond, inte bara de 50% som globalfonden brukar bestå av utan även hur USA påverkar den globala ekonomin. Jag ser därmed inte meningen med i regel lägga alla äggen i USA. Indexen rör sig ganska snarlikt.

Man kan vända på hela mitt argument och säga att eftersom USA är såpass viktig för den globala ekonomin så är det onödigt att sprida risker och hålla på mot förlorad avkastning. Men den generella globala trenden är väl att USA kommer tappa inflytande alltmer, resten av världen kommer ikapp och att i dagsläget vill man minska risk. De senaste 10 åren har varit en sak, nu vet vi inte hur deras ekonomi kommer fara nästa årtionde med tanke på de stora rörelserna och förändringarna i världen just nu samt Trump’s twittrande. Så, säg till om jag har fel, så är frågan egentligen om man tror USA kommer fortsätta vara en såpass stor stöttepelare i världsekonomin och om de kommer fortsätta slå världsindex framöver. Även om det pratas mycket så tror jag ändå att det kommer fortsätta vara sant de kommande åren.

Det man kanske vill göra, och som jag själv funderar på, är att kanske lägga ~10% på en USA-fond eller till och med några amerikanska aktier såsom Berkshire Hathaway (som också avspeglar amerikanska marknaden). Men personligen hade jag inte bytt ut global mot USA till 100%.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vart kan man köpa s&p 500 indexfonden om man bor i Sverige? Jag har letat överallt men hittar ingenting som är liknande med en låg avgift.
  Letar efter en med 0,7 %-0,20% i avgift.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Flappyhok

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-23 klockan 23:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.