Spar inför lägenhet
Sök:

Spar inför lägenhet

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robin

ställde för sedan frågan: Spar inför lägenhet

Hej!

Jag har idag runt 20k i ett sparkonto på Avanza med 0.60% ränta vilket är väldigt lågt. Jag sparar till en kontantinsats för en lägenhet om ca 3 år. Jag kommer att kunna lägga undan mellan 3-5k varje månad för lägenheten. Jag tänker att jag vill ha det i fonder för att få lite mer avkastning.

Min fråga är hur ska jag placera mina pengar på bästa sätt?

Sparhorisont: 3 år

Inkomst varje månad: 3-5k

Startbelopp: 20k

 

Tack på förhand!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag sparar också till kontantinsats inom ett par år, vet hur frustrerande det är med den låga räntan på sparkonton. Dock skulle jag inte rekommendera att du lägger pengar du behöver inom ett par år i aktiefonder, det är för hög risk även om det är lockande med högre avkastning. Om man sätter pengarna på ett sparkonto och binder dem i t.ex. 3 år kan man få 1,70% ränta på Erik Penser, Hoist Spar och Big Bank. Se till att du har insättningsgaranti om du väljer det! De tre jag räknade upp har det.

Ett alternativ skulle kunna vara räntefonder, det är inte riskfritt men lägre risk än aktiefonder. Jan gjorde nyligen ett avsnitt om dem:

Räntefonder | Allt du behöver och borde veta

Om räntefonder från Jans artikel om de bästa fonderna 2018:
– Spiltan Räntefond Sverige. Om jag bara fick ha en enda räntefond, då skulle det vara den här. Den har vunnit pris som bästa räntefond flera år och Sharpe-kvoten på 3.8 är helt galen. Det är enligt mig världsklass på den här fonden.

-AMF Räntefond Lång. En obligationsfond med lite högre risk som har haft 5 stjärnor så länge jag kan minnas

– Öhman Realobligationsfond. En nykomling på listan som har ganska hög risk för att vara en räntefond, men ger också en hyfsad avkastning i dagens lågräntemiljö. Är dessutom inflationsskyddad vilket är ett plus

– Öhman Penningmarknadsfond. Tar över efter Swedbanks fond som rusat i avgifter av någon anledning.

-IKC Avkastningsfond. Aktivt förvaltad räntefond med bästa sharpekvoten jag sett någonsin. Den är något dyr, men jag tycker att den ändå att den platsar på listan.

Lycka till!

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller med Elin helt och hållet.

Måste du ha pengarna efter 3 år bör du inte ha dem på börsen alls tycker jag.

Risken att du blir besviken och står utan någon vettig handpenning är stor. Tänk om börsen går bra i ytterligare ett år och sen kommer det ett långvarigt ras? Många menar ju att börsen just nu är övervärderad då glädjesifforna har pågått onormalt länge.

Men du kan se på Jans sajt här vad 5000 kr/mån + startinvestering på 20,000kr skulle kunna åstadkomma om du placerade dem på börsen – Förutsatt att dina fonder avkastar ca 8% OBRUTET VARJE ÅR i tre år och ISK-skatten är oförändrad från 2018 nivå.

Ränta på ränta-kalkylator | Samt enkla minnesregler för sammansatt ränta

= ca 226,500 kr. Du kommer alltså att ha ”tjänat” 46,000 kr.

Är detta tillräckligt för att du ska kunna betala insatsen? Eller måste du låna ändå?

Det säkraste är att ha pengarna på ett bankkonto som ger dig hög ränta och som också har insättningsgaranti.

Måhända att du med högre risk (men mindre än aktiefonder) kan få lite bättre avkastning genom att spara i räntefonder men jag skulle säga att det är en djungel (se Jans artikel om räntefonder ovan).

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-23 klockan 20:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.