Ett säkert och tråkigt sparande som håller?
Sök:

Ett säkert och tråkigt sparande som håller?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Per

ställde för sedan frågan: Ett säkert och tråkigt sparande som håller?

För ett par år sedan blev jag intresserad av fonder och fondsparande, och jag har i dag runt 150 000 kr på ett ISK-konto på Avanza, vara ca 70 000 kr på Avanza Global, 70 000 kr på Avanza Zero och 10 000 kr i Spiltan Aktiefond Investeringsbolag. Jag sparar, via autogiro, runt 7 000 kr i månaden, med fördelning ungefär som ovan. Har utöver det runt 50 000 kr som buffert, med nollränta. på mitt bankkonto.

Höstens lilla börsdipp gjorde att jag läste några artiklar här och kom till en slutsats som kanske kan vara provocerande för alla engagerade placerare här: det här med fonder och aktivt fondsparande är inget för mig. Jag har inte intresset, energin eller viljan att bry mig, eller att, som det står i någon av artiklarna här, förlora nattsömn över börsen. Tankar på ett kommande, möjligt börsras och liknande har gjort att jag mer eller mindre känner – fonder var kul att testa, men nu räcker det för mig.

Grundläggande data om mig: jag är i 30-årsåldern, bor ensam, har en rätt bra lön och lever ett enkelt liv i hyresrätt med små utgifter. Jag sparar inte för något särskilt mål, annat än att jag helt enkelt har pengar att lägga undan. På horisonten, inom några år, finns dock tankar på att t.ex. skaffa barn, som ju kan innebära en del utgifter. Kanske också att skaffa en mindre sommarstuga.

Det jag insett om mig själv är helt enkelt att jag vill kunna placera pengarna någonstans oerhört tryggt, och att detta betyder mer för mig än några tusen kronor hit eller dit. Min första tanke var så klart ett vanligt bankkonto, men det är ju svårt att hitta något med någon ränta på.

Min fråga till er, alla kunniga placerare, är helt enkelt – hur drar jag mig ur fondkarusellen och hittar en trygg placering, där trygghet är betydligt högre prioriterat än avkastning? Så att jag bara kan ha ett autogiro på sparande och inte tänka mer på saken. Minimal avkastning skulle helt enkelt vara att mina pengar inte äts upp av inflationen.

Är statsobligationer ett alternativ? (Och kan jag i så fall spara i det via mitt ISK-konto på Avanza?) Eller ska jag välja en nischbank med ”hög” ränta? Vad skulle ni göra i min sits, för att åter kunna sluta bry mig om fonder och aktiemarknadens upp- och nedgångar, och helt enkelt ha ett mesigt, tamt, stilla och lugnt sparande med bara en långsam och svag uppgång?

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Jag skulle föreslå att du använder dig av antingen Opti eller Lysa och därefter svarar på deras frågor enligt hur du skrivit ovan. Mest troligt kommer du få en väldigt hög andel räntor och de kommer även att justera så du alltid har samma risk. Med andra ord du behöver inte göra någonting, de sköter allt åt dig.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Till administratören – rubriken blev fel. Den ska lyda: Ett säkert och tråkigt sparande som håller?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-21 klockan 21:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.