Spara 200 000
Sök:

Spara 200 000

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christer

ställde för sedan frågan: Spara 200 000

Hej,

 

Jag har cirka 250 000 i dag på ett sparkonto. Jag och min frus inkomst tillsammans är cirka 53,000 netto per månad, varav 35.000 av dessa sparar vi varje månad.

Vi har idag en hyreslägenhet, men om cirka 2-3 år tänkte vi köpa en lägenhet runt/i Stockholm.

Var är lämpligt att börja spara dessa pengar? Har liten kunskap om fonder, men Avanza Zero verkar lämpligt då jag kommer behöva ha pengarna inom relativ kort framtid? Om så, ska jag sätta in alla pengar på en gång då på den fonden eller är det bättre att sätta in lite i taget?

Stort tack för svar!

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Christer!

 

Aktier som tillslag är generellt väldigt volatilt. Det betyder att även om de över tid går upp i värde så kan de under en kortare period gå ner i värde. Då du behöver dina pengar inom en snar framtid (2-3 år) så skulle jag inte rekommendera att investera alla pengar i aktiefonder.

En tumregel är att investera lika stor procent i tiotal i aktiefonder som du har tänkt att ha pengarna investerade. En sparhorisont på 2-3 år skulle med andra ord innebära 20-30 % aktiefonder och resten räntor/sparkonto. Personligen skulle jag kanske lägga 10 – 20 % i en globalfond som är bredare än Avanza Zero och resten i räntefonder alternativt sparkonto med insättningsgaranti på t.ex. SBAB.

 

/Jonatan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-13 klockan 10:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.