Spara 500 - 1 000 kr i månaden i 5 år
Sök:

Spara 500 – 1 000 kr i månaden i 5 år

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av My

ställde för sedan frågan: Spara 500 – 1 000 kr i månaden i 5 år

Hej!

Detta är min plan, jag ska försöka spara pengar i fem år (till min mans 40årsdag). Räknar med att kunna månadsspara 500-1000 kronor/månad. Har inget startkapital dom jag tänker pytsa in. Är det smart att jag använder mig av nybörjarportföljen som inspiration? Hur många foner bör jag ha?

Har även en långsiktig (25-30 år) plan summar där kommer att ligga på ca 1000-2000kr/månad, hur ska jag tänka där? Nybörjarportföljen? Hur många fonder osv?

Samtidigt som detta kommer jag har spara  till mitt buffertkonto, 50% av mitt sparande kommer gå dit.

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag tycker det är helt rätt att dela upp sparandet i olika delar beroende på när du tänkt använda pengarna, eftersom det är avgörande för vilket tillgångsslag som gäller.

På buffertkontot är det bankkontot som gäller, även om det inte ger någon ränta. Se bara till att buffertkontot inte växer sig ”för” stort. Sätt upp en gräns du tycker är lagom och när du nått dit sätter du in pengarna på det långsiktiga sparandet istället. I vårt fall har vi 20000 som buffert, vilket bör räcka för de flesta akuta händelser.

På det långsiktiga tycker jag att det är 100 % aktiefonder eller aktier som gäller, även om jag vet att Jan brukar vilja ha lite räntor också. Billiga indexfonder är helt klart att rekommendera även om man kan ha en liten del aktivt förvaltade fonder när det tex gäller småbolag. En billig globalfond är bra som grund.

Ett sparande på fem år tycker jag är lite lurigt, det är en halvlång horisont där det finns en risk att gå back på aktier, samtidigt som det känns surt att gå miste om avkastning på pengarna. Att gå efter regeln ”så många tiotal procent som år man ska spara” kan fungera. Dvs 50 % aktiefonder till en början, efter ett år 40 %, efter två år 30 %, osv. Då får man i alla fall en ombalansering varje år som hjälper till när det svänger på börsen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

My: finns det någon målsumma du ska ha i slutet av dessa två skilda placeringshorisonter? Det kan avgöra hur koncentrerad din portfölj ska vara (eller inte vara).

Är målet bara att bevara det kapital du sparar varje månad, då är många innehav, enligt Bolmesons modell, vettig. Annars är det en fråga om färre innehav som rebalanseras enligt givna tidsintervall (i e en gång per kvartal, halvår eller år) i syfte att maximera kapitalvärdet så att du når din specifika målsumma.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.