Spara 7000 kr per månad och 300000?
Sök:

Spara 7000 kr per månad och 300000?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Huong Lan

Den här artikeln publicerades 2017-08-02 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Spara 7000 kr per månad och 300000?

Hej Jan,

Tack för debn underbara bloggen!

Jag har en fråga som behöver svar.

Mitt mål är att köpa lägenhet ca 900.000 kr i framtiden. Just nu kan jag inte köpa pgv inte tillräckligt pengar.

Jag kan spara 7000 kr per månad och har i sparkonto 300.000. Jag vill gärna ta risk med  en del av pengarna.

Hur kan jag investera pengarna på en bra sätt?

Tack så jättemycket!

Mvh

Huong Lan

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag heter inte Jan men jag hoppas att att mina synpunkter kan vara till hjälp.

Det beror ju på hur länge du kan vänta. När planerar du att köpa en bostad?

Kostar bostaden 900,000 kr eller är detta exlusive banklån? Har du möjlighet att få banklån?

 

Minimumperioden för att investera i fonder kan sägas vara ca 5 år.

(med brasklappen att mycket kan hända inom de närmsta åren, t ex börskrasch).

Jans blogg har en ränta-på-ränta kalkylator där du kan mata in dina siffror och se hur mycket dina investeringar kan öka med tiden om inget oväntat negativt händer.

Kalkylator – räkna på ränta på ränta

Om den årliga avkastningen är 8% (ej inflationsjusterat skulle jag tro) och du investerar månadsvis 7000 kr samt går in med hälften av ditt kapital – 150,000 kr så tar det ungefär 6 år innan du har tillräckligt med pengar för att köpa din bostad.

Men som sagt, ovan beräkningar förutsätter att den årliga avkastningen är ca 8% och ingen krasch inträffar.

Och att bostadspriserna inte rusar. Det är ju rätt många faktorer som måste klaffa.

En större börskrasch kan inträffa under tiden du sparar och om kraschen är rejäl, säg att du förlorar 50% av dina investeringar, så måste börsen återhämta sig 100% innan du återfår dina investerade pengar, till mer eller mindre en plus minus noll nivå. Det tar flera år för att börsen ska återhämta sig efter en stor krasch, vilket gör att det är ytterst riskabelt att gå in med pengar som du vill köpa bostad för. För finanskrisen 2007-2008 tog det fyra år innan börsen återhämtade sig. Så det är definitivt en risk att investera i börsen.

Som regel ska man inte gå in med pengar på börsen som man inte är redo att förlora (i det korta perspektivet naturligtvis). Jag tycker personligen att man inte bör investera i börsen med pengar som man vill använda till t ex framtida bostadsköp, bil osv om du måste ha pengarna inom några år.

För även om börsen går starkt fram till då du vill använda pengarna kan ju en krasch komma precis innan och då får du ju ge upp dina drömmar om en ny bostad.

Börspengar ska, enligt min amatörmässiga åsikt, enbart vara öronmärkta för väldigt långa sparhorisonter, 10-20 år minst. T ex till barnets 25 års dag då han/hon behöver lägga handpenning på bostad, eller min pension om 20-30 år.

Om din investeringshorisont är ca 5 år, kan du dock med fördel följa Nybörjarportföljen där räntedelen är 40% och aktiefonder är 60%. En krasch eller dipp i börsen kommer då att skyddas av räntedelen på ett bra sätt. Och det omvända ; en stark börsutveckling kommer också dämpas av räntorna. Men det är en portfölj som gör att du sover lite bättre på nätterna!

Nybörjarportföljen | En klassisk balanserad fondportfölj

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-02 klockan 20:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.