Spara eller betala av ett privatlån
Sök:

Spara eller betala av ett privatlån

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Eva

ställde för sedan frågan: Spara eller betala av ett privatlån

Hej! Tack för en otroligt inspirerande blogg. Jag har idag ett blancolån på 267000 :- med 2.55 % i ränta där jag amorterar 3000/månad. Jag sparar även minst  2000:-/mnd i ISK. Är det vettigare att amortera mer på lånet eller ska jag fortsätta med 3000 som idag och investera mitt överskott i sparande? Mvh Eva

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det var en bra ränta du har på det lånet! Hos Nordea är det minst dubbla räntan på privatlånen.

Det säkraste är att du betalar av lånet. Det hade jag själv gjort om jag hade haft blancolån. Det lånet står ju utan säkerhet så det kan påverkas snabbt ifall en dag blir osäkra på om du kan betala tillbaka det.

Om du investerar i räntepapper så går du rent krasst back eftersom lånet har högre ränta. Om du investerar i aktiefonder så kan du faktiskt tjäna pengar, framförallt tack vare att du har så bra ränta på lånet. Börsen brukar över lång tid gå upp mer än vad ditt lån kostar. Det är inte en trygg investering för om börsen tokdyker så står du ju fortfarande där med ditt lån, och det kan bli riktigt jobbigt ifall räntan går upp samtidigt som börsen går ner. Men det är som sagt förväntat att du ska göra vinst på lång sikt (tänk tio år eller mer) om du har det mesta i aktier eller aktiefonder.

Hur ställer du dig själv till dessa risker? Ett litet lackmustest är att tänka dig att du planerar den här investeringen från början. Tänk dig att du inte har något blancolån ännu. Hade du gått till banken och ansökt om det här lånet och sedan investerat alla pengarna? Om svaret på frågan är ”nej” så är det ganska troligt att du ska sälja av dina investeringar och betala ner lånet istället.

Vill du fortsätta investera så tycker jag att du ska läsa på vad det innebär att investera med ”hävstång”. För det är det du gör, du investerar lånade pengar istället för ditt eget kapital.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Emil!

  Riktigt bra svar, tydligt att förstå och bra tankar samt bra jämförelse i andra perspektiv!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

svarade på frågan för sedan

Tack för klokt svar Emil. Jo det är en bra ränta som jag lyckades deala till mig med löfte att stanna kvar på banken under lånetiden, smart eller ej men kändes rimligt då. Jag hade inte lånat pengar för att investera i dag så det låter som att jag bör betala av lånet så fort som möjligt, fast det blir med mitt kommande ”överskott” ,mina investerade pengar rör jag inte:)

svarade på frågan för sedan

Hej Eva,

Jag har varit i samma sits.. fast jag hade inte en så bra ränta som du på lånet. ;) Självklart hade det varit bättre för mig att amortera lånet över att investera på ett ISK. Andå gjorde jag det samtidigt.

Varför då? Väl…jag behövde bygga på ett buffert helt enkelt.. genom att spara på mitt ISK (mellanlång/mellanhög risk) kunde jag undvika att jag behövde låna extra (och dyrare) när min vardagsekonomi plötsligen inte gick rund. Av samma anledning minskade jag mitt månatliga amorteringsbelopp på lånet också. Jag kunde göra det för att jag hade möjlighet att kostnadsfri extra-amortera på lånet. Vad det ledde till var att jag faktiskt ofta amorterade minst lika mycket som jag gjorde tidigare.. men det var inte obligatoriskt och pengarna kunde jag eventuellt använda annanstans vid behov. Det gav mig lite andrum.

Varje gång jag sparat ihop 30000 SEK amorterade jag 15000 på lånet och fortsatt sedan spara igen. Till slut lyckades jag amortera hela lånet på så viss. Mycket snabbare än jag hade gjort med fast månadsamortering utan extra amortering.

En annan anledning var faktiskt att jag ville lära mig investera också haha.. och jag hade inte tålamod med vänta tills jag skulle vara låne- och skuldfritt. ;) Inte optimalt.. men det funkade för mig och var ett medvetet val.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det var oxå ett alternativ helt klart. Jag kör nog en mellanvariant tror jag. Fortsätter spara några tusen per månad som idag men ” allt” överskott lär gå till extraamortering. Tack för att ni delar med er😊

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eva

Den här artikeln publicerades 2018-09-29 klockan 18:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂