Spara eller låna
Sök:

Spara eller låna

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Birger Nicklasson

ställde för sedan frågan: Spara eller låna

Hej.

Jag fyller snart 64 och har sedan 61 års ålder lyft min pension, allt som kan lyftas före 65, och samtidigt har jag arbetat heltid. För att inte få en massa statlig skatt på halsen när året är slut, sparar jag den summan, men tar obetalt ledigt för de pengarna. Alltså, jag ersätter förlorad inkomst med de pengar som annars skulle gått till skatt. Nu planerar vi en större utbyggnad, med start om två år och den ska pågå under ett till två år. Frågan är nu följande:

Vi sparar 15000 per månad och räknar med att kunna använda 6-700 000 av egna pengar för bygget. Vilket i stort sett ska räcka. Då har vi ett hus som, när trädgården är fixad ( ytterligare ca. 100000 ) bör vara värt 4 miljoner         ( jämför med objekt som sålts det senaste året och har inte räknat upp för de kommande fyra åren). Minst. Om inte marknaden rasar totalt. Tilläggas bör att vi bor i ett mycket attraktivt område, lagom långt från en medelstor stad och vid ett rekreationsområde och lagom stor sjö. Ska vi göra så och sedan ha utrymme att låna på bottenlån om det skulle behövas. Eller ska vi bygga för lånade pengar och spara det vi har på kontot?

Jag tycker det verkar vettigast så som vi planerat. Men en ekonomisk rådgivare som var på jobbet och skulle informera om fonder o.dy. sa att det inte alls var självklart och hänvisade till något han läst på detta forum.

Birger

Birger

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Gör det som du tycker känns bäst själv. Går du till en bank är det annars väldigt vanligt att du får det råd som du nyss har fått.

Självklart. Denna typ av kund är bankens önskedröm. Man lyckas tjäna pengar på både ut- och inlåning samtidigt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-21 klockan 18:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.