Spara för min nyfödda dotter!
Sök:

Spara för min nyfödda dotter!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Amina

ställde för sedan frågan: Spara för min nyfödda dotter!

Hej och stort TACK för er fantastiska, informativa, kloka och lättförståeliga blogg! Har precis hittat till er och är som frälst.

 

Jag har tidigare enbart sparat pengar på kontot i vanlig form men har nu ”upptäckt” fondvärlden. Min dotter är fyra månader och jag önskar spara pengar som hon sedan får när hon blir myndig samt lite längre fram i tiden, men hade gärna sparat lite till mig och sambon med så fort jag får pli på detta. En sak i taget!

Har laddat ner Avanzas app och försökt läsa på om fonder så mycket som möjligt men dessa frågor kvarstår:

1. ISK eller Kapialförsäkring för barn?

2. Vilka fonder bör jag investera i?

3. Behöver jag ändra några inställningar i Portföljgeneratorn eller låter jag Avanzas förinställningar kvarstå? Delar jag insättningen lika per fond eller lägger jag mer pengar i en fond och mindre i en annan?

4. Vilka fonder rekommenderar ni för detta barnsparande som är långsiktigt och vilka rekommenderar ni när sparandet avser ca 3 år?

5. Är 500:-/månad en tillräcklig insättning eller är det en för låg summa?

6. Behöver jag göra något förutom att kontinuerligt sätta in pengarna? Hålla koll, ändra etc..?

 

Tacksam på förhand!

 

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

 1. Kapitalförsäkring barn
 2. 100% Länsförsäkringar Global Indexnära
 3. 10% i aktier(fonder) för varje år pengarna kan lämnas ifred. 3 år är 30% Länsförsäkringar Global Indexnära och 70% AMF Räntefond Mix.
 4. Det är tillräckligt enligt mig.
 5. Se 4.

Grattis förresten.

Mvh

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil
  1. ”Globala Barnportföljen” passar bra som portfölj för detta sparandet, välj det istället för Avanzas portföljgenerator.
  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Hur ser er ekonomi ut om du skulle gå bort?

Om ni inte är extremt välbärgade skulle jag faktiskt rekommendera Avanzas vanliga kapitalförsäkring istället för kapitalförsäkring barn. Det som skiljer är ordningen på förmånstagarna. I den vanliga kapitalförsäkringen kommer din sambo först, i barnvarianten kommer ditt barn först.

Syftet är att då kan din sambo förfoga över pengarna om du går bort. Om det skulle köra ihop sig ekonomiskt kan din sambo som sista utväg använda barnsparandet för att undvika att hen och barnet hamnar i en dålig situation. Det är viktigare att sambon och barnet inte hamnar i skiten när barnet växer upp, än att barnet kan köpa en lägenhet senare i livet.

Om du går bort och din sambo klarar ekonomin utan att nalla på barnsparandet så får ju barnet pengarna till slut.

Allt resonemang ovan bygger på att du litar på din sambo.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag tycker att du ska fundera över sannolikheten att ni skaffar fler barn framöver och hur ni då ska göra för att det ska bli ett rättvist sparande för alla barnen. Det blir inte så lyckat om ni bara har råd med sparande åt det första barnet, eller om det får en så bra värdeökning att ni inte kan komma ikapp med sparande till kommande barn.

Att spara är så klart jättebra, men en idé kan vara att spara åt sig själv till en början och senare föra över till barnet/barnen. För egen del sparade jag och min fru bara åt oss själva fram till nyligen, när barnen fick varsin klumpsumma överförd som investerats i fonder. Och några fler barn ska det inte bli här… :-)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Man kan också fråga sig vad som är rättvist. Är det att varje barn får exakt samma summa på 18-års dagen? Eller är det rättvisast att de fått samma insättningar fram till 18-års dagen sen får de bestämma själva när pengarna ska tas ut? Beror nog också lite på hur långt det är mellan barnen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 2. Vit pil

  Det kommer tyvärr aldrig bli helt rättvist hur man än gör, Jan har gjort en artikel om just detta där han väger för- och nackdelar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Man kan resonera lite olika kring vad som är rättvist, men jag tycker det är svårt att kalla det för orättvist om alla barnen vid ett eller flera tillfällen får exakt lika mycket pengar, även om de är lite olika gamla vid det tillfället. Om det sedan resulterar i att de har olika stort kapital vid respektive 18-årsdag kvittar, det är inte då pengarna ska användas. Det är inte säkert att ”barnet” behöver pengar för att köpa en bostad på ytterligare 10 år (så var det för mig) eller att det äldsta barnet kommer köpa bostad först.

  Jag tror också att man ska engagera barnen i sparandet tidigt, så kommer de känna ett ansvar för kapitalet. Om man istället ger dem ett stort kapital i 18-årspresent ökar nog risken att pengarna slösas bort.

  Om det är stor åldersskillnad mellan barnen och om det finns halvsyskon kan de så klart bli mer komplicerat.

  Jag tycker faktiskt inte Jans modell i artikeln som Robin länkar till är så bra; i hans exempel skulle han själv fått ut 581k år 1999, men vad hade hänt med de pengarna? Innan Jan hade hunnit halvvägs in i sin ingenjörsutbildning skulle de halveras i IT-kraschen. När sedan hans bror ”kompenseras” med att få samma belopp (581k) på sin 18-årsdag fyra år senare kommer alltså brorsan ha betydligt större kapital. Inte så rättvist.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lukas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-01 klockan 00:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.