Spara huspengar
Sök:

Spara huspengar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Millis

ställde för sedan frågan: Spara huspengar

Hej!

 

Vi har blivit sambos på ”äldredar”, dvs 60 år :), och köpt hus hit våra barn och barnbarn kan komma och hälsa på. Vi fick ett råd att inte sätta in hela kontantinsatsen som var 600 000 + 600 000 kr, utan valde 450 000 + 450 000 istället, och att ha det kvarvarande till längre fram, ev när vårt huslån löper ut (om 5 år) för att kunna betala ev högre ränta, eller betala av på huset då.

Nu har vi alltså 150 000 + 150 000, som vi ska lägga på vars ett Lysa-konto tänkte vi, och de pengarna ska vi inte röra förrän om tidigast 5 år. Vilken fördelning råder ni oss att göra på pengarna under tiden?

Jan och Caroline, vi kan inte nog uttrycka vilket fantastiskt arbete ni gör för oss (och alla andra) i knegandet med att få ekonomin att fungera och växa. TACK!!!!!

Önskar Jan och Caroline, och alla andra,  en riktigt GOD JUL! och ett GOTT NYTT ÅR!

 

 

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tack för era fina ord.

Jag tycker det är ett klokt råd som ni har fått och stödjer det till 100 %. Angående placeringen så skulle jag på ett 5 års perspektiv maximalt placera 50 procent i aktier. Det enligt tumregeln ”maximalt 10 procent i aktier per år som ni kan låta pengarna vara i fred”.

Tänk på att ni då nästa år ska sänka det till 40 % aktier eftersom det då bara är 4 år kvar. Regeln gäller från varje givet tillfälle.

Sedan har alla tumregler såklart undantag beroende på er ekonomiska situation och pension i övrigt. Det kan kompensera risken både uppåt och nedåt.

Grattis till er och tack än en gång!
Jan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-07 klockan 11:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.