Spara i både pengamaskin och pensionssparande eller slå ihop dem till ett sparande?
Sök:

Spara i både pengamaskin och pensionssparande eller slå ihop dem till ett sparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av ellinor

Den här artikeln publicerades 2017-08-17 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Spara i både pengamaskin och pensionssparande eller slå ihop dem till ett sparande?

Hej,

Jag månadssparar idag i två ISK konton- ett som är öronmärkt  för min pension (enbart av mig/för mig eftersom övrigt pensionssparande inte ger så mycket fördel längre) och ett som är till min pengamaskin. Min fråga är om det är värt att dela dessa två eller om det är bättre att slå ihop sparandet till ett konto? Tanken med båda är ju att det är ett långsiktigt sparande som inte ska röras på många år- eller finns det ett värde i att ha det uppdelat? Jag ser tex att pensionssparande inte finns med i artikeln ”strukturera din ekonomi som ett proffs”- där finns bara pengamaskinen.

Tack på förhand för tips!

Mvh

E

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

För mig personligen så är pengamaskinen min pension. Precis som du nämner är det samma långsiktighet. Jag har valt rikatillsammans portföljen för detta då jag vill ha en mindre men säkrare avkastning. Dock kommer jag nog välja att sätta upp en nybörjarportfölj när jag känner att jag har fått tillräckligt i min rikatillsammans portföljen. I och med det skulle man ju kunna se nybörjarportföljen som en pengamaskin och rikatillsammans som pensionssparandet. Men detta är bara min åsikt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-17 klockan 11:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.