Spara i en global Indexfond eller flera regionala indexfonder?
Sök:

Spara i en global Indexfond eller flera regionala indexfonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lundgren

ställde för sedan frågan: Spara i en global Indexfond eller flera regionala indexfonder?

Hej!

Tack för en insiktsfull blogg som bland annat har ett tydligt fokus på småsparare. Mitt intresse för privatekonomi har ökat markant. Bra jobbat!

Fråga

Jag undrar om det är ”bättre” att placera och månadsspara i en Global Index-fond jämfört att fördela och spara i flera regionala Indexfonder – eller är det generellt dött lopp mellan alternativen? Är det dumt att kombinera sparande i en Global-fond tillsammans med andra regionala Indexfonder?

Exempel

Man har 100 000 – 150 000 kr att placera i aktiefonder.

Om man vill placera och ha ett månadssparande i indexfonder (exempelvis 1 000 – 2 000 kr månad) – rekommenderar ni att koncentrera sparandet i en globalfond eller är det bättre att fördela sparandet i regionala indexfonder på låt oss säga Asien, Europa, USA och Sverige? Hur ser ni på att kombinera globalfond tillsammans med andra regionala indexfonder?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle säga att den enda skillnaden jag kan komma på är att du kommer att gå en exponering mot fler bolag genom att välja regionala fonder. Det i sin tur kan vara bra men det kommer inte vara någon superstor skillnad tänker jag. Sedan kan du påverka fördelningen mycket mer med regionala fonder om du vill ha en annan fördelning än hur världsbörsens värde är fördelat (majoritet i USA, 60 procent). Jag brukar köra några av de största globalfonderna och komplettera med exponering mot marknader där de inte är så starka, t.ex. Asien och tillväxtländer.

Sedan minskar man även risken med en enskild fond / fondbolag så det kan vara värt det också, men vi pratar om skillnader på marginalen. I ditt fall skulle jag nog köra en globalfond tillsammans med en Asien och en tillväxtmarknadsfond om det är en långsiktig portfölj på 5 – 10 år.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.