Spara i flera teknikfonder för att sprida riskerna
Sök:

Spara i flera teknikfonder för att sprida riskerna

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av MartinP

ställde för sedan frågan: Spara i flera teknikfonder för att sprida riskerna

Nischade teknikfonder är ju en större risk. Då de ändå har lite olika inriktning, innehåll och fördelning, kan det vara en idé att investera i flera, även om de överlappar varandra ibland. Tänker att det kan sprida riskerna lite inom tekniksektorn. Ny teknik kan ju vara så mycket. Har endast en mindre del i Ny Teknik (Sverige) och Avanzas internationella nya (utlandet).

Vad tänker ni?

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du sprider risken genom att investera i olika branscher. När det väl skiter sig i en bransch så brukar de flesta bolagen i den falla tillsammans.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fast så kallad ny teknik finns ju inom flera branscher. Det var det som var poängen. Ny teknik är ingen ”bransch”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MartinP

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kollade lite innehavet på Swedbank Robur Ny teknik, i princip bara spelbolag bland största innehav, sägs vara ”kommunikation”, inklusive ett stort online casinobolag.

Gillar man att göra det lite lättare för företaget att få tillgång till mer kapital för att tjäna pengar på spelberoende (vilket är den största delen av inkomsten från den sistnämnda) kan man väl med 140 k andra på avanza investera i det.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är klart skillnad från en teknikfond till en annan. Jämför Robur ny teknik mot MS Invf Global Advantage. Helt olika geografiska marknader och företag. Det är inte alls dumt att sprida ut innehaven även inom samma sektor.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag sprider riskerna över flera tech-fonder. Detta har inget att göra med vilken del av tekniksektorn de är exponerade mot utan de aktiva förvaltarnas prestationer. Exempelvis har DNB teknologi gått knackigt ett tag nu men det vägs upp av att andra förvaltare lyckats bättre. Jag hedgar alltså mot förvaltarnas tur/skicklighet,

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Har du möjligtvis lust att berätta vilka du har valt, hur du resonerar kring de du har valt och inte valt, och den procentuella fördelningen mellan dem? Tänkte börja läsa på mer imorgon, men är nyfiken på hur andra tänker och har gjort.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MartinP

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Precis, ny teknik finns inom flera branscher, sektorer, länder och regioner. Digitala betalningar till solenergi etc.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-18 klockan 11:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.