Spara i fonder eller aktier?
Sök:

Spara i fonder eller aktier?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobias

ställde för sedan frågan: Spara i fonder eller aktier?

Hej Rika tillsammans! Har en fråga har alltid sparat i fonder men nu vill jag ta steget att spara/investera/ i aktier.

Alla säger man ska sprida sitt kapital , kan de vara värt att lägga 20-30 % av sitt sparande i aktier

Vid ev. vinst när man säljer ska staten ha 30% När de gäller fonder så tas ju en schablonskatt/ år ut som inte alls är i närheten av den avgift i %  i skatt på vinst när det handlar om aktier. Mitt sparande i fonder  har gått enligt mig hyfsat över tid 30-40% i avkastning.  Så tacksam för råd gällande fördelar i ett aktiesparande?

Mvh Tobias

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du har fått mycket om bakfoten här. Sparar du i ISK eller KF så är det samma skattemodell för aktier som för fonder (dvs schablon på hela innehavet). Likaså om du haft fonder i en vanlig depå så hade det varit 30% vinstskatt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Som A skrev, beskattningen mellan fonder och aktier är samma på ISK.

Om du kan få 30 – 40% per år är det tveksamt om det lönar sig med aktier. Om man investerar i indexfonder gör man det för att man tror på börsen i stort, i aktiva fonder för att man tror på förvaltaren och i aktier för att man tror på företaget.

Det är svårt samt energi och tidskrävande att genom aktieanalys slå index även om det går. Man måste gilla att analysera bolag och förstå aktiemarknaden om man vill ha någon chans.

Mitt råd är att börja med en liten del av ditt sparande, säg upp till 10 % i aktier och se om du tycker att det är kul och hur det går. Gillar du att analysera bolag och känner att det går bra, har kul och förstår var du gör kan du givetvis satsa mer.

Jag har själv en långsiktig väldigt volatil aktieportfölj som jag verkligen tror på på lång slkt men det är en hel del jobb med att bevaka bolagen och jag ligger back en hel del. Man måste verkligen ha tålamod och is i magen, samt förstå vad man gör och vara långsiktig under plötsliga/stora/långvariga nergångar.

Man måste också ha råd att ha rätt längre än vad marknaden har fel. Ett bolag kan ha för låg kurs under väldigt lång tid för att folk inte fattar hur bra bolaget egentligen är.

De allra flesta förlorar på aktier och då är fonder bättre.

Resten skulle jag därför råda dej att hålla i den fondstrategi som du redan har som ger 30 – 40% per år (vilket är fantastiskt, on det stämmer) alternativ avveckla den strategin och satsa på indexfonder.

Lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-31 klockan 07:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.