Spara ihop kontantinsats
Sök:

Spara ihop kontantinsats

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Joachim

ställde för sedan frågan: Spara ihop kontantinsats

Hej!

Jag och min sambo planerar att inom en femårsperiod köpa vårt eget boende. Då vi inte vill bo i någon av rikets störst a städer, utan lite mer lantligt, så har vi satt maxpris på bostaden till 2.500.000kr. Vilket i dagsläget innebär en kontantinsats om 375000kr.

 

Min plan är att spara mellan 4000-10.000 per månad (varierande månadslön) där 4000 är absolut minimum varje månad.

Då placeringshorisonten är så pass kort verkar rekommendationerna vara att placera på ett vanligt sparkonto. Det känns lite tråkigt då pengarna inte kommer till arbete.. Är korta räntefonder något att satsa åtminstone hälften av summan på? Eller bör jag vara försiktig och köra på ett sparkonto?

 

Tack på förhand.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag väljer sparkonto med så hög ränta som möjligt och insättningsgaranti framför korta räntefonder för bostadssparandet just nu. Något som kanske kan passa er om ni ändå vill investera en del av pengarna är denna tumregel: per år ni kan avvara pengarna blir det 10% aktier. Alltså: 5 år tills ni ska ha pengarna = 50% aktier, 3 år=30% osv. Då viktar ni om risken ju närmre köpet ni är också.

För att hitta så bra sparkonto som möjligt kan ni kika här:

Bästa sparräntan 2017 | Topplista med de bästa sparkontona

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vad jag personligen hade gjort är att inte bry mig om räntefonder alls, utan jag hade satt mig ner med min sambo och diskuterat. Antingen allt på vanligt lönekonto typ eller kört någon amerikansk teknikfond.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du då gamblar med teknikfond. Glöm då inte SL! Händer mycket framöver, riksdagsval  handelskrig etc

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-19 klockan 09:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.