Spara (investera) och/ eller amortera?
Sök:

Spara (investera) och/ eller amortera?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas Lindholm

ställde för sedan frågan: Spara (investera) och/ eller amortera?

Står mitt i livet med mer eller mindre noll sparat kapital, vill dock nu ändra mitt liv när barnen börjar bli lite större.

Står dock med en rad krediter och lån (Bo-lån exkluderat) som irriterar.

Vad är lämpligast…

Amotera dessa krediter med alla tillgängliga resurser?

Dela resurserna mellan amortering och investering?

Kanske något av era avsnitt som bollar med denna fråga??

 

Mvh

 

Andreas

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Artikeln om de fyra hinkarna kanske tar upp ämnet.

Hur som så beror det till stor del vilken ränta du har på lånen. Är räntan 5% så innebär det att du väljer mellan att investera på börsen med en förväntad avkastning på ca 8% eller en amortering med en säker kostnadssänkning på 5%.

Det är dock viktigt att ha en buffert, så har du ingen sådan så skulle jag prioritera det.

Ett förslag på upplägg skulle kunna vara att lägga 45/45/10 fördelat på buffert, amortering och långsiktigt sparande. Då skapar du dig en buffert samtidig som du amorterar av lånen. Du får även in vanan i att investera/spara långsiktigt. När bufferten är lagom stor och lånen avbetalda så lägger du dom pengarna på det långsiktiga sparandet.

 

Hur du väljer att göra beror på hur hög räntan är på lånen samt vad du känner dig bekvämaste med.

Lycka till!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vi vet nog för lite för att ge precisa råd. Men håller med ovanstående. Har dina krediter högre ränta än 2-3% så skulle jag satsa på att bli av med de lånen så snabbt som möjligt. En buffert är naturligtvis också viktigt om du inte har en sådan. Sedan skulle jag satsa på långsiktigt sparande och evt. minska bolånet beroende på summa och belåningsgrad.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-17 klockan 15:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.