Spara/Investera på 3-5års sikt?
Sök:

Spara/Investera på 3-5års sikt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Spara/Investera på 3-5års sikt?

Hej Jan och andra kloka,

Vi är en familj på fyra som om ca 4 år drömmer om att ta en paus på 1-2 år och resa tillsammans. Till detta behövs givetvis en hel del likvida medel och vi har därför ett sparmål på minst 200.000kr/år. Vi har redan per idag några hundratusen kronor och har sedan början på året (2018) sparat i blandade, men mest medel-högrisk-fonder (med per idag minus-avkastning om än på bara ett par procent) och på bankens noll-räntekonto. Lite pengar finns även i några högriskaktier sedan tidigare – våra ”lotter”.

Frågan vi nu ställer oss när börsen generellt ser ut som Göteborgsvädret gör mest så här års: Hur bör vi tänka och investera våra pengar under denna relativt korta tidsperiod? Är marknaden för instabil för att riskera medel-risk på så kort tid? Och är risken större än ens möjlig avkastning även för de mest lågrisk kommande år?

Hur hade just Du resonerat?

Varje 10-tusen-lapp upp och ner betyder trots allt, i runda slängar, i slutändan en vecka mer eller mindre i paradiset :)

Mvh Anna

 

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

10% globalfond, 90% AMF Räntefond Lång

om < 3 år hade jag övervägt bankkonto med bindningstid

Kommentera

svarade på frågan för sedan

En enkel tumregel. Fyra gånger av fem slår aktier ett banksparande på en femårsperiod. Den femte gången är det inte så. Det kan till och med gå riktigt illa. Ni bestämmer själva vilken risknivå ni vill ha.

Om varje tusenlapp räknas så hitta en nishbank med insättningsgaranti, som i alla fall ger någon ränta. Satsa inte för mycket pengar på chansaktier. I nitton fall av tjugo, eller mer är de nitlotter.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Anna!

Trevligt att ta en paus i livet och resa runt!

Väldigt svårt att få avkastning på en sådan kort tidshorisont utan att ta en väldigt hög risk.
Kort och enkelt så ser jag tre placeringsalternativ:

  1. Räntekonto på t.ex Avanza (0.75%)
  2. Fasträntekonto, där du får mest för att låsa pengarna.
  3. Lång/kort räntefond, tyvärr så finns en risk här att du förlorar någon procent under den tiden, men du kan även få mer avkastning än dom andra alternativen.

Hoppas resorna blir av! Ha de gött!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-28 klockan 08:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.