Spara/investera utan ränta? Finns det?
Sök:

Spara/investera utan ränta? Finns det?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Azad

ställde för sedan frågan: Spara/investera utan ränta? Finns det?

Hej,

Först och främst vill jag tacka för all hjälp till oss vanliga människor om hur man kan investera det lilla som man försöker få undan till barnens framtid och lite till sig själv.

Jag har länge funderat på hur jag kan investera på ett bra sätt och ändå slippa få ränta på det investerade då det strider mot min tro. Det jag har funderat som är det bästa är att investera i fastigheter. Men där krävs det oftast så mycket pengar redan från början och man ändå tvingas ta lån och därmed kommer räntan in redan där.

Aktier/fonder heller ingen bra alternativ då avkastningen är oftast ränta så vad är det man kan satsa på istället?

Jag har för mig att jag även har sätt ett par andra investerings möjligheter ex solceller. Men är det verkligen något som är säkert och kan litas på?

Det kanske är flera som har samma tankar som jag men inte vågat fråga eller trott att det kanske inte går då de flesta tror ju på ränta som en inkomstkälla.

Jag välkomnar alla tips så länge ränta är inte inblandad.

Tack en engång för en jättebra initiativ och hjälp till oss vanliga människor.

Med vänlig hälsning

Azad

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det kan vara svårt att investera helt utan någon som helst anknytning till ränta. Läste i tidigare svar att du helst vill undvika aktier då bolagen själva har lån och därmed koppling till ränta.

Något som inte är relaterat till ränta på det viset är råvaror, exempelvis guld och silver. Vill du läsa mer om det kan du göra det här: https://rikatillsammans.se/guld-och-silver-som-en-forsakring/

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Intressant fråga!

Jag gissar att det handlar om Islam då det är den enda religionen jag känner till som ”förbjuder” inkomst via ränta.

Försökte snabbt läsa på om detta så verkligen ingen expert men som jag förstår det är det Riba som är förbjudet.

Detta innefattar ränta på lån, lotteri och andra investeringar som inte kräver något arbete för att pengarna ska växa.

Däremot är investeringar som genom arbete kan ge mer pengar godkänt om man även riskerar en eventuell förlust.

 

Frågan är hur aktier och fonder placerar sig bland dessa.

Aktier är ju en investering i något som man via arbete hoppas ska ge en vinst, samtidigt som man riskerar förlust om det går dåligt för företaget så då borde det enligt islam vara en godkänd form av investering kan jag tycka. Men då bör man även kolla upp att företaget man investerar i inte har några lån eller ger ut lån som de tjänar pengar på.

Aktiefonder blir lite mer besvärligt då man investerar via någon annan så då vet jag inte hur det ska tolkas.

Räntefonder borde vara förbjudet då de siktar på att tjäna pengar via Riba.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Simon,

  Du är verkligen påläst dessutom så snabbt. Det du beskriver är ju helt hundra. Det där med aktier är också svårt dp I de flesta fallen har företag lån på sig och om man ska vara petig så är det också förbjudet. Ibland förklarar man sig bort och säger att man man har investerat I ett företag som inte sysslar med räntor men det räcker med att företaget har lånat pengar och sedan betalar tillbaka på lång sikt. Jag och de jag känner har liksom kollat detta väldigt noga men det finns inget som inte har med ränta att göra. Så tyvärr. Det ända lösning för min del är ju som sagt investeringar i en fastighet där jag inte behöver låna pengar och de som tror på ränta vill ju gärna inte låna ut utan ränta och de som har pengar som kan låna ut vill ju gärna investera självdå det rör sig så mycket pengar som man dessutom har sparat/tjänat ihop I överlag väldigt lång tid. Jag har till och med sett folk som har sparat i generationer och har sedan investerat själva så de har i detta läge inga ”cash” att låna ut. Det är verkligen ett dilemma. Men tack för ditt svar!

  Mvh
  Azad

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Azad

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Allting har ett pris. Köper du en liter mjölk betalar du ett pris för detta. Köper du en bil blir det likadant.

Priset på kapital kallas ränta. Att undvika ränta i någon form är i princip omöjligt. Muslimska banker tar i praktiken också ut ränta fast man man kringgår begreppet på olika sätt.

1. Det enklaste sättet. Män kallar det administrativ avgift.

2. Banken går in som delägare i ett projekt. Därmed är banken med och delar vinsten i stället för att ta ränta.

3. Reavinst. Du vill köpa en bil.  Banken lånar ut pengar till dig. Du säljer sedan bilen  till banken och köper sedan tillbaka bilen till ett lägre pris. Banken får en reavinst och slipper kalla det för ränta.

4. Vissa länder struntar i ränteförbudet som exempelis Kuwait.

I Sverige är ränta en helt naturlig del av vår ekonomi.  Skall du försöka undvika ränta i någon form, så lär det bli svårt, men lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Nestor,

  Tack för dina kommentarer. Precis som du beskriver så finns det ju inga banker inte bara i Sverige utan även utomlands som inte har med ränta att göra. Som exempel på finns det ”ränte fria” jak banken i sverige som säger att de inte lånar ut med ränta. Men som enligt min tror så är det väldigt enkelt att om jag lånar 100kr så ska jag betala 100kr sedan när en bank är inblandad så är det klart att de har sina kostnader men de tar man ju som ex avi avgift el administrationsavgift som du beskrev. Visst är jag redo att betala som en ”avgift” men den avgiften ska ju inte vara flera hundra kronor varje månad oavsett hur mycket man har lånat. Då är det ju helt klart ränta.

  När det gäller jak banken så är det precis vad de gör. Jag läste också en artikel där man har stämt den här banken där man har sett att den avgift de tar är oftast högre än de andra bankerna trots att man betalar ränta där istället. Så I detta fallet tjänar de mer än en vanlig bank genom att inte kalla deras a gift som ränta utan som avgift.

  Detta exempel har jag också sett när man köper en bil där man bakar ihop räntan med månadskostnaden så att ordet ”ränta” inte syns på papper. Och tyvärr så är det många som går på det trots att man vet att det är fel. Så jag får helt enkelt inte ha för brottom och vänta lite längre eller kanske invetera mindre det som jag har sparat ihop men långsiktigt istället.

  Mvh

  Azad

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Azad
 2. Vit pil

  I min värld är det så att den som vill låna pengar utan att betala ränta vill göra sig rik på någon annans bekostnad.

  Om jag äger 1 miljon, varför i all världen skulle jag låna ut dem utan ränta? Jag förstår inte detta. Inflationen, förutom de senaste åren, brukar ligga på 2%. Utan ränta tjänar låntagaren då 20 000 kr per år och långivaren förlorar lika mycket.

  Dessutom bör långivare få betalt för sin risk att låntagaren inte betalar tillbaka lånet. Lämnar låntagaren pant exempelvis i en fastighet kan påslaget vara lågt. Ställer låntagaren ingen säkerhet är det högst rimligt att hen får betala några procent extra.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-19 klockan 05:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.