Spara klokt som pensionär
Sök:

Spara klokt som pensionär

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ingrid Grönvall Hagstrand

ställde för sedan frågan: Spara klokt som pensionär

Jag har en slant på banken som jag mer eller mindre överlåtit åt min bankrådgivare att förvalta. För närvarande i fonder med hög risk. Nu har jag fått kalla fötter och vill ta kommandot över mina pengar på ett mera aktivt sätt. Vad råder ni mig att göra?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag känner inte till under vilka omständigheter du började spara i dessa dyra fonder med hög risk, men jag hade självklart bett a) banken presentera för dig de indexfonder de har i sitt utbud b) eller sälja portföljinnehavet och starta ett nytt sparande hos Avanza eller Nordnet om de inte kan erbjuda några indexfonder. Men åtminstone de stora bankerna har indexfonder som de inte gör speciellt mycket reklam för, så hör med din bankman.

Portföljen jag hade komponerat med om jag var pensionär är nybörjarportföljen med en del modifieringar. Jag hade övervägt att ha majoriteten i räntefonder och en mindre del i aktiefonder. T ex 60-70% räntefonder och 30-40% aktiefonder. Men storleken på risken jag vill ta det beror på om fondsparandet utgör en väldigt viktig del för mitt liv som pensionär eller om den utgör det lilla extra i vardagen utöver statlig pension + ev. tjänstepension. Om jag upplever att jag kan få ett drägligt liv med hjälp av den statliga pensionen samt tjänstepensionen, hade jag kunnat tänka mig att ha mer aktiefonder än räntefonder.

Ligger fonderna i en depå eller ISK? Ligger innehavet i en depå utlöser försäljningen en skatt som du måste betala. Men man brukar man säga att det är värt det. För högriskfonder brukar vara väldigt dyra, runt 2% eller mer. Pg a ränta på ränta effekten blir detta i längden en mycket stor utgiftspost om du bara låter fonden ligga än att du skulle sälja av den och investera i billiga indexfonder.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-10 klockan 08:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.