Spara kortsiktigt med hög risk?
Sök:

Spara kortsiktigt med hög risk?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin B

ställde för sedan frågan: Spara kortsiktigt med hög risk?

Hej!

Jag har precis upptäckt detta med sparande på börsen så mitt kapital är än så länge inte så stort. mitt mål med sparandet är att om 10-12 år gå ner en hel del i arbetstid och då kunna leva på min avkastning. Jag har som mål att spara 30 000 kr + i månaden.

Nu till min fråga. Hur hög risk bör jag ta? (Har hög risktolerans). Blir ju inte mycket till avkastning om jag redan nu lägger mitt sparande i nybörjar portföljen?

Har funderat på att välja en utdelningsstrategi där jag köper stabila utdelningsaktier. Jag behåller mitt sparkapital och kan leva på utdelningen om 10-12 år.

Hur ska jag tänka?  Är så kluven.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Bortsett från en mindre buffert för oförutsedda utgifter så verkar det som att du kan ha en hög risk i ditt sparande, då du bara lever på en mindre del av din inkomst.

Med en hög risk blir du så klart mer påverkad av en stor börsnedgång, men det är kanske inte heller nödvändigt för dig att kunna börja leva på kapitalet en viss bestämd dag.

Så kallade utdelningsaktier är väl en strategi som kan fungera bra, men egentligen inte bättre än andra. En hög utdelning skvallrar om att marknaden inte tror på så stor tillväxt i företaget. Se bara till att ha en bred portfölj med många olika aktier.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra svar!
  Skulle däremot vilja lägga till om utdelningen att jag skulle hellre se det som att bolaget anser att dom själva inte kan förvalta hela vinsten på ett bra sätt och därför ger ut det till aktieägarna så får dom själva förvalta pengarna.
  Utdelning visar ofta på att bolaget börjar bli moget i sin bransch och har att dom varje år har ett högt fritt kassaflöde som leder till utdelningar.
  Att marknaden inte skulle se tillväxt i bolaget har egentligen ingen direkt påverkan på utdelningen i sig, det kan påverka direktavkastning genom att marknaden värderar ned bolaget och ger det lite lägre multiplar i form av t.ex P/E-tal. Men eftersom utdelningen är i kronor och följer bolagets vinstutveckling så är det något man kan kolla på!

  Men förstår hur du menar!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Malin!

Eftersom du har ett mål med att leva på utdelningar om 10-12 år så skulle jag säga att din tidshorisont är mycket längre än 10-12 år, därav skulle du absolut ta så hög risk det går i form av fördelning aktier/räntor och köra på en 100/0 portfölj!

Eftersom det just är dina aktier som ska leverera avkastningen på lång sikt så ser jag ingen anledning att blanda in räntor.

Känns detta rimligt för dig?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-09 klockan 15:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.