Spara minst 15 år...passiva hinken men inte ingen mellanhink?
Sök:

Spara minst 15 år…passiva hinken men inte ingen mellanhink?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av AF

ställde för sedan frågan: Spara minst 15 år…passiva hinken men inte ingen mellanhink?

Hej. Tjej, snart 50 och väldigt sen på pucken när det gäller aktier. (Har istället investerat i fastighet/tomt) Vill nu börja månadsspara enkelt, inte röra på 15 år. Är det helt fel tänkt att bara ha den passiva hinken och skippa mellanhinken? Ser inte att jag har några mål att spara till på en kortare basis som 2-5 år och oförutsedda kostnader ligger i bufferthinken.

DVS…minst 15-20 år framåt…så lätt som möjligt…då är väl inte nybörjarhinken vidare bra med 40% räntefonder?

Eller ska jag anse att mellanhinken är ett bra val av aktiefonder/fördelning även om de inte ska röras på 15-20 år? Bara för att ”Man bör fylla mellanhinken före man börjar med passiva hinken”?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Du gör exakt som du vill, tanken med mellanrisken är att bygga upp en stabilitet om något oförutsett händer, t.ex blir arbetslös eller liknande. Där ska mellanrisken gå in och täcka upp så du kan fortsätta leva med samma standard.

Däremot är inte Nybörjarportföljen bra på en sparhorisont mellan 15-20år, utan som du säger på en tidshorisont på kanske 3-6 år.

Så ett långsiktigt sparande passar ”Globala barnportföljen” istället!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-17 klockan 10:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂