Spara nu eller sen?
Sök:

Spara nu eller sen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lukas

ställde för sedan frågan: Spara nu eller sen?

Hej alla sparare! Jag är 26 år och ska precis börja med detta typ av sparande jag har inte sparat i aktier/räntor/fonder etc sedan tidigare. Jag har ca 50 000 utöver mitt buffert sparande, dessa tänkte jag sätta in i en portfölj med 75-80% aktier och 20-25% ränta.  Nu är den stora frågan, när marknaden ser ut som den gör ska man/vågar man stoppa in dessa pengar när marknaden ser ut som den gör eller är det bättre att vänta på en nedgång och sedan BÖRJA spara då?

Väl mött alla, hoppas på härliga svar!

Med vänlig hälsning, Lukas

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

In direkt! Sparar du långsiktigt kan du strunta i räntorna också.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Lukas….50 000 kr är 2 månadslöner i princip. Det är inte hela världen att stoppa in på en gång. Även om börsen återhämtar sig vid en dipp är det inte psykologiskt lika tungt att förlora 1 månadslön som att förlora 10 årslöner om du nu skulle haft 6 miljoner i sparat kapital att stoppa in.
  Själv har jag ett mycket högre belopp som jag väntar på en börskorrektion på innan jag stoppar in men däremot fortsätter jag månadsspara 10% av lönen per månad för pensionen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  J
 2. Vit pil

  Samtidigt är ändå 50 000 mycket pengar för väldigt många. Säg att börsen backar 30 procent. I dag har jag inga problem att se mitt sparande minska med 15000. Just nu ligger jag back mer än så, jämfört med för några månader sedan.

  För 30 år sedan hade detta känns som en katastrof. För oss som har vårt på det torra är det inga problem. För den ovane och osäkre spararen är ändå månadssparande väldigt bra. Det är inte fråga om vinstmaximering, utan om riskhantering.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Lukas!

Kul att du ska börja spara!

Att börja spara är alltid bra, så för att besvara din topic, börja nu.
Sedan är frågan hur du ska fördela sparandet, är det en tidshorisont över 10 år eller ett pensionssparande, så tycker jag att 100% aktier är rätt väg att gå, absolut inte investera mer än du kan avvara, men för att få pengarna att växa till pensionen så är aktier formen som historiskt har växt mest.

På en sådan lång tidshorisont så har du minimerat risken att förlora pengar, då börsen aldrig har gått ned på en tidshorisont på 10 år.

Är sparandet mellan 5-10år så kanske du ska göra en mix av räntor och aktier, kolla på RikaTillsammans-portföljen https://rikatillsammans.se/lasarfraga-hur-kommer-jag-igang-med-allvadersportfoljen/

Under 5 år ska aldrig investeras i aktier. Så räntor på ett sparkonto är säkrast här.

Hoppas du blev lite klokare!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Börsen har aldrig gått ned på 10 år!?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Efter börskraschen 1929 tog det väl cirka 20 år innan den hämtade sig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Jag får ursäkta mig, hade för mig att jag sett ett diagram på detta förut där ingen 10 års period hade gått minus, hittar inte den nu. Men tror att det var efter ett visst årtal efter depressionen som var extrem.

  Får verkligen ursäkta mig för faktafelet!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-28 klockan 12:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.