Spara och gör skillnad!
Sök:

Spara och gör skillnad!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik Modig

ställde för sedan frågan: Spara och gör skillnad!

Hej

Jag efterfrågar en lista med fonder som går att handla via Avanza och eller Nordnet som både ger avkastning och gör gott i världen. Sökt lite snabbt på Avanza och försökt googla lite men har svårt att hitta något vettigt om detta.

Hört Jan tala om Better Globe som ett bra alternativ men hittar inte det som alternativ på Avanza där jag är kund. Som småsparare och ganska ny i gemet så slipper jag helst att öppna konto på fler sidor för det känns lite rörigt. Någon som har tips på bra alternativ eller vet om någon bra sida som lyfter detta så man kan läsa på mer?

Ett annat ord som man ramlar över när man söker lite om detta är fonder med hållbarhetsprofil. Vad innebär egentligen det?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Hållbarhet och etiskt etc kan betyda väldigt mycket olika för olika bolag, så jag hade kikat på vad det står om just den fond man kikar på. För många bolag kan hållbarhet betyda att de inte investerar i tobak, spel, olja med mera.

Jag själv har en del av mitt sparande i fonder från SPP som dels har indexnära fonder med låga avgifter men även har en hållbar inriktning på sina fonder. De tar avstånd från bolag som investerar i fossila bränslen, bolag med stora fossilresever, vapen, tobak, alkohol, spel och pornografi.

En bra hemsida är Morningstar.se där du kan hitta fakta om olika fonder och söka på olika kategorier, exempelvis ”etiska fonder”.

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar Elin. Är bekant med Morningstar redan och kollat lite där. Etiska fonder verkar (baserat på det jag kollat) vara fonder som är mer eller mindre samma sak som du beskriver fonder som har hållbarhets-stämpeln och inte fonder som tex skänker pengar till rädda barnen eller liknande vilket är det jag söker. inser att jag var otydlig på den punkten nu när jag läser mitt inlägg. Stort tack igen för att du tog dig tid att svara. Jag ska följa ditt råd och kolla på etiska fonder på Morningstar. Kanske dyker det upp någon fond som också jobbar med välgörenhet.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  forevermagpie

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Kolla in Swedbank Humanfond.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Linus ska absolut kolla in detta alternativ

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik Modig

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-21 klockan 09:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.