Spara på Avanza eller hos din bank?
Sök:

Spara på Avanza eller hos din bank?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Camilla Olsson

ställde för sedan frågan: Spara på Avanza eller hos din bank?

 • Hej, jag har lyssnat lite på er podd och undrar om det finns någon uppenbar fördel med att spara på Avanza/Nordnet gentemot sin bank. Låt säga att jag vill månadsspara varje månad enligt ert 90/10 förslag och väljer samma fonder i båda systemen. Mvh Camilla

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Camilla!

En sak med andra banker än nischbankerna Avanza och Nordnet, är att det inte finns samma utbud av fonder.

Så om du sparar på Avanza eller Nordnet kommer du kunna göra en billigare portfölj med samma exponering, därav fördelen med dessa två banker.

Sedan gillar jag också att nischbankerna utvecklas snabbare digitalt och gör det lättare för oss sparare med varje uppdatering, på större banker tar det längre tid att göra förändringar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Kan det finnas några nackdelar om man flyttar en stor del av sina besparingar till fonder i en annan bank? Till exempel om det kan bli svårare att få lån av sin huvudbank eller pruta till mindre ränta?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Dom flesta ”hellösningsbanker” vill att du ska spara hos dom för att få en bättre ränta, men du kan såklart spara minimum beloppet som brukar ligga på 500kr. Att du blir nekad bolån för att du inte har sparandet hos dom tror jag är minimal, men däremot så kan du absolut få en sämre ränta om du inte kan motivera en bättre ränta på något annat sätt.

  Däremot så vet jag att Handelsbanken använder just sparande som sin huvudtjänst för prutning av lån, iaf vad jag har fått för uppfattning när jag har pratat med dom.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Tale, det tror jag inte. När jag ansökte om bolån räknade inte min bank med mina fonder i kalkylen över huvud taget. Så kan inte se att det gör någon skillnad om de sitter i en dyr fond hos min vanliga bank eller i en billig fon hos Avanza.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 4. Vit pil

  #Robin, vill du bara utveckla vad du menar med ”billigare portfölj”? Om jag köper samma fonder för samma belopp?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Camilla Olsson
 5. Vit pil

  En billigare portfölj i form av att det finns fonder som följer samma index fast dom har en billigare förvaltningsavgift.

  Så vid ett större utbud av fonder så kommer du troligtvis hitta någon billigare fond som följer samma index. Detta ger dig då en ”billigare portfölj”, kanske dåligt uttryck men så jag menade!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag flyttade mitt sparande till Nordnet av den enkla anledningen att deras utbud av fonder är betydligt större än min nuvarande bank har. Så jag skulle säga att det är en stor anledning till det. Vill också minnas att Nordnet (och kanske Avanza?) har billigare courtage kostnader om det är så att man vill handla enskilda aktier.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-25 klockan 12:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.