Spara på Fondkonto eller ISK hos Handelsbanken?
Sök:

Spara på Fondkonto eller ISK hos Handelsbanken?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Amir

ställde för sedan frågan: Spara på Fondkonto eller ISK hos Handelsbanken?

Hej!

Skulle investera i fonder med summan på ca 5000 kronor varje månad. Planerar i en minst 15 årsperiod.

Har två frågor.

1- Har lönekonto på Handelsbanken. Hos de är det default att öppna fondkonto om man ska investera månadsviss. Ska jag öppna ISK istället och betala schablonskatt varje år eller Fondkonto och betala 30% av vinsten när jag säljer? Eller det är bättre att investera hos Avanza eller Lysa som jag har också konto.

2- Vilka fonder rekommenderar ni att månadsspara i minst 15 år? Ska jag kolla de top 5 med högsta avkastning varje år och investera i dem? Eller att köpa globala indexfonder? Eller Lysa med 90/10?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Amir,

1. Ett ISK hos Avanza hade jag föreslagit. Ett långsiktigt sparande gynnas i längden av ett konto med schablonskatt, så då är ISK ett väldigt bra val. Avanza blir bra för att dom har ett väldigt stort fondutbud!

2. Kolla in ”Globala Barnportföljen”, en utmärkt portföljen för en sparhorisont på minst 10 år.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Robin,
  Tack så mycket för svaret.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Amir
 2. Vit pil

  Kör absolut hos Avanza! Det är väldigt krångligt att handla med fonder hos Handelsbanken. Dessutom mycket sämre utbud av fonder.

  ISK är givet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander Bodén
 3. Vit pil

  Fråga på att placera på ISK hos Avanza (om jag får):
  Hur viktig blir ombalanseringen varje år? Jag överväger flytt av större summa pengar från fonddepå på storbank till antingen ISK Avanza eller Lysa, men jag vet inget om ombalansering. Sparhorisonten är lång, 15-20 år och jag vill helst bara behöva gå in 1-2 ggr om året och titta till sparandet. Jag vet att Lysa automatiskt omfördelar (jag tänker mig 90/10) men kan samma uppnås med t ex Avanza Auto? Jag har mitt pensionssparande och barnspar på Avanza så vore skönt att ha det samlat, mer av bekvämlighet. Vad säger ni, är det strunt samma?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Caroline
 4. Vit pil

  Hej Caroline!

  Du uppnår samma sak med Avanza Auto som med Lysa, däremot har du mer valmöjligheter med Lysa att välja exakt fördelning mellan aktier/räntor.

  Det räcker absolut med att kolla till kontot 1-2 ggr per år, mer än så behövs inte.

  Välj det som känns bäst för dig, båda fungerar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Robin,

Tack så mycket för svaret.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-08 klockan 12:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.