Spara på kortare sikt men hög risk, Lysa/Avanza Global/"barnspar"
Sök:

Spara på kortare sikt men hög risk, Lysa/Avanza Global/”barnspar”

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Eric

ställde för sedan frågan: Spara på kortare sikt men hög risk, Lysa/Avanza Global/”barnspar”

Hej!

Har nyligen fått jobb vilket möjliggör ett månadsspar på 1000-2000kr. Har lite pengar som sitter på ett sparkonto och tänker att det är lika bra att börja investera. Kommer vara borta p.ga värnplikten + framtida studier vilket ger en sparhorisont på 4-5 år.

Funderar på fondroboten Lysa, men då investera 100% i aktier och skippa räntor. Med tanke på förvaltningsavgiften, är det då mer lönsamt att lägga allt på Avanza Global? Alternativt har jag ett fondkonto från mina föräldrar med SEB Sverigefond och SEB Sustainable High Yield Fund, kanske är smartare att månadsspara där istället?

Tacksam för hjälp!
//Eric

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Eric!

Om du ska köra på 100% aktiefonder så skulle jag säga en egen portfölj på Avanza är bättre och billigare.

Angående sparandet från dina föräldrar så skulle jag hellre säga att du flyttar det sparande till ditt nya sparande istället, det kommer du också tjäna på i det långa loppen!

Vill däremot bara påpeka att en sparhorisont på 4-5 år är inte så lång och 100% aktiefonder är väldigt hög risk för den tidshorisonten, hade hellre gått på tumregeln 10% i aktiefonder för varje år du kan avvara pengarna och sedan sänka fördelningen aktiefonder med 10% för varje år som går!

Kolla gärna in ”Nybörjarportföljen”, kanske är något för dig?

Hoppas detta hjälper något!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Väljer man Lysa med 100% aktiefonder istället för Avanza Global bettar man på att deras avvikelse från globalt index (mer småbolag, tillväxtmarknader och Sverige, samt mindre USA) ska innebära en överavkastning och att det är värt att betala den högre avgiften för detta.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Johan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-03 klockan 22:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂