Spara på långsikt minst 25 år
Sök:

Spara på långsikt minst 25 år

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Långsikt

Den här artikeln publicerades 2017-06-28 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Spara på långsikt minst 25 år

Hej vilken fin och inspirerande blogg du har :)

Jag har kommit igång med mitt sparande och är disciplinerad och oerhört målinriktad. Jag har under 1.5 år nu lyckas sparat ihop 130000kr. Jag har öppnat ett konto på avanza där jag har lagt 120000kr i ett sparkonto med 0.70% ränta bättre än Swedbanks 0% ränta iaf. Har även där skapat en pensionsportfölj i ISK konto genom portfölj generatorn där jag sparar 500kr varje målad i 8st fonder.. det blev hög avgift så ska byta dessa fonder senare…

Sedan cirka 8 månader tillbaka har jag fått ett intresse för aktier där jag vill spara pengar. Jag har inte än börjat att investera i aktier då jag velat bygga en stor grund i ämnet innan jag börjar investera på mycket lång sikt minst 25år. Jag har läst ett x antal böcker och suttit och läst på om ämnet i månader. Jag känner idag såhär nej jag kan inte just nu andas börsen och jag har för lite kunskap om aktier för att gå all in där. Jag har hittat din blogg och läst mycket här. Vill tacka dig och alla andra som lämnar bra kommentarer.

Jag vill bygga en pengamaskin över väldigt lång tid. Jag tänker ha en sparhorisont på minst 25 år. Målet är att pengarna ska få arbeta i 38 år i fred. Jag är målinriktad, så det är inga problem för mig att låta pengarna få arbeta under denna långa tid på 38 år. Jag tänker spara minst 12000 kr varje månad. Jag vill att mina pengar ska växa och få en stabil avkastning. Vad tror du den bästa portföljen kan vara för mig på en sån här lång tidshorisont? Jag har kollat på den globala barnportföljen.

Jag har startat upp den globala barnportföljen eftersom jag tror att den verkar logiskt och verkar kunna generera en stabil avkastning över lång tid.

AVANZA ZERO = 11%

Länsförsäkringar Global Indexnära = 34%

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära = 5%

SPP Aktiefond Global = 34%

Spiltan Aktiefond Investmentbolag = 11%

Swedbank Robur Access Asien = 5%

Såhär ser min långsiktiga porrfölj ut idag. minst 25 år 38 år är målet. Jag sparar 12000 kr i månaden. Jag tog bort räntefonderna eftersom jag eftersträvar så hög avkastning som möjligt. Men jag eftersträvar också så hög avkastning över lång tid. Vill inte att kapitalet i denna portfölj 38 år senare ska vara försämrat. Kan jag ha min portfölj såhär eller bör jag ta med några räntefonder i denna portfölj? Läste om att räntorna hade haft en låg uppsida och högre ner sida övertid och det kommer ju påverka min portfölj på långsikt också. Kan jag ha en annan strategi på sidan om min portfölj eftersom aktierna i fonderna kommer väl svänga vilket som?? även fast jag har räntefonder? Tacksam för svar och tack för en fin blogg!

Mvh Långsikt

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

På 38 års sikt tycker jag inte du ska ha några räntefonder som bromsar tillväxten på kapitalet. Sett historiskt har aktier varit det klart bästa på lång sikt och om man har en någorlunda optimistisk framtidssyn så bör man satsa på det.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Dessa fonder kan vara bra för en pengamaskin då? :)

  AVANZA ZERO = 11%
  Länsförsäkringar Global Indexnära = 34%
  Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära = 5%
  SPP Aktiefond Global = 34%
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag = 11%
  Swedbank Robur Access Asien = 5%

  Har även gjort om min Pensionsportfölj där jag hade hög avgift den ser idag ut såhär:

  SPP Aktiefond USA
  länsförsäkringar global indexnära
  Spiltan aktiefond investment
  avanza zero
  länsförsäkringar europa index

  Det kan övertid är fel att ha samma fonder i två portföljer? Ta in någon annan istället men siktar på så låg avgift som möjligt också .. Eller att man kanske tar bort dom som man har dubbla på och minskar antalet fonder istället för att ha dubbla? :)

  mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Långsikt
 2. Vit pil

  Jag har ju dessa två portföljer på avanza på två olika ISK konton. Avgiften för alla fonderna i dessa två portföljer bli ju 2.1% det är ju väldigt högt. Jag kanske ska ta bort alla dubbla fonder och sänka kostnaden?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Långsikt

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-28 klockan 19:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.