Spara på riktigt lång sikt - 30+ år
Sök:

Spara på riktigt lång sikt – 30+ år

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Långsiktig

Den här artikeln publicerades 2017-07-06 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Spara på riktigt lång sikt – 30+ år

Hej Jan hoppas allt är väl och du får njuta i sommarvärmen! :) 

Hur tycker du min fördelning/riskspridning?

Jag har i dagsläget flyttat mina pengar från Swedbank till avanza på grund av låg ränta. Där har jag 108 000kr på ett sparkonto med 0,70% ränta. Jag har två portföljer:

Långsiktigaportföljen 25-37 år pengamaskinen:

 • Avanza zero: 5%
 • Swedbank robur access Asien: 5%
 • Länsförsäkringar global indexnära: 34%
 • Spp Aktiefond global: 34%
 • Spiltan Aktiefond investmentbolag: 11%
 • Länsförsäkringar tillväxtmarknader indexnära: 11%

Pensionsportföljen 38år:

 • Spp aktiefond USA: 40%
 • Avanza zero: 20%
 • Länsförsäkringar Europa indexnära: 40%

Jag sparar idag:

 • 500kr i månaden i pensionsportföljen och
 • 12 000kr i månaden i långsiktigaportföljen/pengamaskinen portföljen

Om jag kan spara mer ramlar ca: 3000kr in på sparkontot med 0.70% ränta där 108 000kr ligger.

Hur tycker du mitt upplägg ser ut? Jag har valt att inte ta med räntefonder i portföljerna då dom har presterat negativt i mena ögon över tid. Tycker du jag ska fördela sparandet mer eller ser detta bra ut på minst 30års sikt ? Borde jag ändra något eller köra på detta?

Ha det fint!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Långsiktig!

Ja, jag njuter för fullt. :-)

När det gäller din portfölj så ser det bra ut, jag skulle dock lägga till minst 10 procent räntefonder, om inte annat för lite buffert och en möjlighet att öka i händelse av bra köpläge på marknaden. Sedan skulle jag även funderat på att använda en viss belåning då tidshoristonten är så lång och du dessutom har ett bra kassaflöde.

Jag skulle eventuellt även kolla på lite alternativa investeringar för max 5 – 15 procent i portföljen. Många lämpar sig utmärkt för månadssparande.

Det diversifierar portföljen lite i andra tillgångsslag. Alla dessa är dock högrisk där du kan förlora alla pengarna om det vill sig riktigt illa, men de bidrar med mindre volatilitet och ibland en etisk, hållbar och långsiktig aspekt.

Lycka till med ditt sparande!

Jan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-06 klockan 06:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂