Spara separat eller tillsammans med sambon?
Sök:

Spara separat eller tillsammans med sambon?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Patric N.

Den här artikeln publicerades 2017-04-09 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Spara separat eller tillsammans med sambon?

Jag har lyckats få min sambo att börja läsa bloggen och hon börjar hålla med mig att detta är något vi bör göra!

Alternativ 1: Ska hon ”köpa” in sig i min portfölj så vi äger 50-50, så dubbleras sparkapitalet och även månadssparandet? (men lekte med din ränta på ränta kalkylator och kom fram till slutsatsen att resultatet kommer bli detsamma om hon är med mig eller om hon kör en egen portfölj med samma sparkapital, samma månadssparande och samma indexfonder såklart)

Men och andra sidan så ökar vi ju månadssparandet till det dubbla, och kanske på så sätt kan ha råd att klämma in någon/några indexfonder till och minska risken ännu mer? Andra fördelar kan ju vara att det känns bättre psykiskt med att se att det växer snabbare och på sätt gör det lättare att vara engagerad i sparandet, med ombalanseringar och att hålla sig uppdaterad.

Alternativ 2: Hon startar sin egna portfölj med samma sparkapital, samma månadssparande men kanske helt andra indexfonder och på så sätt minska risken! (Och OM vi skulle gå skilda vägar om x antal år så kollar vi hur respektive portfölj har utvecklats och ser till att vi delar upp det 50-50 med hjälp av samboavtal)

Alternativ 3: Vi kör helt enkelt vårt egna race..

Det finns 3 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om ni ser på er själva som en familj så tycker jag det är viktigt att sparandet sker gemensamt, så till vida att man gör upp gemensamt om hur mycket man sparar och hur det placeras.

Om det sedan innebär alternativ 1 eller 2 är inte så viktigt. Jag skulle nog köra på  alternativ 2 (ungefär så gör jag och min fru).

Gällande riskspridning så är ju indexfonder redan från början väldigt breda, så man behöver inte ha en massa olika för att sprida riskerna.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag håller med i resonemanget förutom att indexfonder är väldigt breda. Det stämmer om du tar en globalfond som t.ex. Länsförsäkringa Global Indexnära som ofta innehåller ca 1600+ bolag. Men jämför den med t.ex. Avanza Zero som bara innehåller drygt 30 bolag så är det stor skillnad på indexfond och indexfond.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Ja och nej. Visst är det ganska få bolag, men det är Sveriges största bolag i ett flertal olika branscher, så man får en stor del av Stockholmsbörsen där. Sedan kan man så klart tycka att Sverige är för smalt också… Men en branschfond tycker jag är smalare då.

  Det jag menade var dock att om man redan har en handfull indexfonder så har man inte så mycket att vinna på att skaffa fler. Då blir det lätt kaka på kaka med olika, men snarlika, globalfonder och USA-fonder på det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lukas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tycker att det är smart att spara tillsammans (alternativ 1).
Mest (eller i stort sett enbart) på grund av att det blir en extra sporre för er båda att kika på och fundera lite grann gemensamt. Jag tycker att det är oerhört viktigt att kunna prata ekonomi med sin partner, och det kommer ni nog att göra i större utsträckning om ni har ett gemensamt sparande :-).

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Tack för svaren! Alltid kul och även skönt att höra andras åsikter inom detta!

Vi kommer avvakta lite och se hur väl motiverad och engagerad hon blir. Men förhoppningsvis så kommer vi köra alternativ 2, inte med huvudtanke att minska risken, utan snarare att våga välja annorlunda och på det sättet kanske kunna påverka avkastningen. Sen om det blir en positiv eller negativ påverkan får tiden avgöra.. :-)

Men om hon inte känner sig intresserad så kommer vi förmodligen köra alternativ 1. Blir lättare för mig att hålla sig uppdaterad, bättre koll och framförallt mindre jobb överlag med en gemensam!

Men men, vi får se vad som sker! Tack igen och ha en trevlig påsk!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-09 klockan 14:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.