Spara som utlandssvensk
Sök:

Spara som utlandssvensk

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Helena

ställde för sedan frågan: Spara som utlandssvensk

Hej! Jag undrar om du eller någon annan här har någon idé om hur man bör tänka om sitt sparande när man är utlandssvensk. Jag är boende i Norge sedan 2 år tillbaka, där jag studerar. Efter jag är färdig kommer jag bo kvar, men kanske kommer jag någon gång vilja flytta tillbaka – det är väldigt svårt för mig att säga.

När jag hittade den här sidan blev jag väldigt intresserad av att börja spara långsiktigt i ”nybörjarportföljen”, men jag fortstod också ganska fort att ISK inte gäller för den som bor utomlands. Jag har börjat tänka på om jag ska pröva utforma nybörjarportföljen via nordnet.no,då jag kan använda ”ASK” som är ungefär som ISK men utan schablonskatt. DVS 30%  skatt på vinst. Men det jag har tänkt på är: om jag flyttar till Sverige blir det kanske en form av dubbel beskattning på pengarna om jag då väljer att placera om dem till ISK? Borde jag då lika gärna börja spara i en svensk fond från mitt svenska bankkonto – kan man då göra om till ISK när/om man flyttar tillbaka till Sverige?

Vad tänker ni? Finns det något annat alternativ till sparande som jag inte tänkt på?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Som boende i Norge och andra EU-länder de sista 10 åren, har jag mitt sparande i ett KF hos Nordnet. Detta är möjligt att skapa hos Nordnet i Sverige, och skatten dras direkt från kontot där. Jag valde ett KF istället för ett ISK, eftersom det då på pappret är Nordnet som är investerare, och betalar skatt.

Det hela är något av en djungel, då inte ens skatteverket på en direkt förfrågan kunde svara på om jag var helt- eller delvis skattskyldig i Sverige, alltså har jag låtit det löpa, betalat min skatt till Sverige automatiskt via mitt KF och aldrig haft några problem med det.

Gällande dubbelbeskattning, så har Sverige skatteavtal med Norge som ser till att man inte skattar två gånger på samma inkomst, så du blir inte beskattad på redan skattade pengar i Norge om du skulle flytta tillbaka.

Hoppas att det hjälpte.

Vänliga hälsningar

Mikado

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-11 klockan 16:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.