Spara till barn, 3 och 7 år bort
Sök:

Spara till barn, 3 och 7 år bort

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Per

Den här artikeln publicerades 2017-08-08 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Spara till barn, 3 och 7 år bort

Hej!

Jag håller på att spara till mina barn som i dagsläget är 15 och 11 år. Tanken är att de ska få en summa pengar när de är 18 år och att det ska gå till saker så som körkort och eventuell inredning till när de flyttar hemifrån.

Pengarna jag sparar till dem ligger allt i samma konto och fond på LF (kör med Spiltans Aktiefond Investmentbolag). Vet att det är sagt av dig Jan att man inte ska spara börsen om det är mindre än 5 år, nu till min fundering.

Stora sonen är som sagt då 18 om 3 år, vilket är mindre än 5 år. Den mindre sonen är dock bara 11 och har då således 7 år kvar tills han är 18.

Ska jag bryta ut hans pengar (stora sonens) som han då ska få när han är 18 eller ska jag låta pengarna jobba tillsammans så att de kan växa på sikt? Vet att börsen är osäkert ställe att spara på under kortare perioder.

Vet att man inte ska ha någon gräns för vad de ska få individuellt men tanken är väl att försöka ge dem båda runt 50 000 (det är vad min ekonomi mäktar med).

Tacksam för svar :)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Schysst att du vill hjälpa dina barn ekonomiskt med körkort osv.

Hade jag varit du, hade jag gjort följande ;

  1. Killen på 15 år och ska ha pengarna om 3 år ; ska han få allt på sin 18 års dag? Om så är fallet är 3 år en mycket kort tid precis som du kommenterade. Chansen att tjäna mer på aktiefonder än räntor är inte så stor när resterande spartid är så kort. Det är inte värt risken att börsen rasar eller dippar stort precis innan han ska få pengarna. Jag hade omsatt det mesta av aktiefonderna till räntefonder eller flyttat kapitalet till en bank med insättningsgaranti och som ger högre ränta än storbankerna, och eventuellt behållit 15-20% aktiefonder (=om det slutliga kapitalet minus 15-20% inte är avgörande för att barnet ska ha råd med sitt körkort och andra saker). Är varenda krona i investeringen avgörande, då skulle jag ha flyttat allt till räntefonder eller bankkonto med hyfsad ränta.
  2. Killen som är 11 år och har en sparhorisont på 7 år ; Jag hade nog kört på Nybörjarportföljen med 60% aktiefonder och 40% räntor. Men 7 år är i ärlighetens namn inte en väldigt lång spartid. En krasch kan mycket väl tänkas inträffa inom 7 år och då kanske man får se sitt halva portföljvärde försvinna. Och det kan ta åtskilliga år innan men är tillbaka på samma nivå. Men 40% (eller 50%) räntor är ju trots allt en rätt bra krockkudde så jag hade sparat enligt Nybörjarportföljen.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-08 klockan 10:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.