Spara till barn
Sök:

Spara till barn

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kerstin

ställde för sedan frågan: Spara till barn

Hej!

Jag sparar mina barns (8 och 11 år) barnbidrag på varsitt konto utan ränta. Hur ska jag placera pengarna på bästa sätt. Jag sparar 1325 kr/barn/månad.

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kerstin,

Du sparar i Globala Barnportföljen eller hos Lysa så tar de hand om allt till en kostnad av 0,40%. Jan har hur mycket info som helst om barnspar. Han har två av snitt som går igenom barnsparande mycket grundligt med Claudia Galli Concha.

Jag själv har bara investerande hos Lysa. Ett konto med 90% globala aktieindexfonder och 10% globala räntefonder. Ett gemensamt konto till ALLA tre barnen. Jag tycker Lysa är oslagbart smidigt. Man startar ett konto med bankid och sen sätter man upp ett autogiro och låter det rulla på. Du behöver inte göra någonting efter det. Allt går automatiskt. Inga speciella fondval. Inga krångligheter. Ingen manuell ombalansering.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Varför rekommenderas Lysa överallt?
  Jan säger och skriver själv att 99% aldrig slår index. Varför skulle man då vilja betala en högre avgift till Lysa än att bara lägga allt i en vanlig indexfond?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oscar
 2. Vit pil

  Jag upplever att Lysa är ett bra alternativ eftersom de ger en bra riskspridning till en billig peng om man inte vill göra det själv.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Lysa har inte som mål att slå index vad jag vet. Lysa löser ett problem som jag tror många sparare har. De vill ge dig möjlighet att spara i breda aktieindex med bra riskspridning.

  Försök spara 500:- i en 90/10-portfölj med flera aktie- och räntefonder så kommer du se att det inte går. Dessutom slipper man ombalansering. Man slipper välja fonder. Man kommer åt riktigt bra indexfonder med fysiskt ägande. Du kan månadsspara från 200:-. Du kan ändra fördelning mellan aktier och räntor enkelt. Jag har dessutom tre olika konton med olika risknivåer.

  Du kommer åt ca 6000 bolag i alla branscher och regioner varav 4200 är småbolag över hela världen. Räntefonderna är både regionala och globala. Lysa väljer räntefonder som i så stor utsträckning som möjligt har så låg samvariation med aktiefonderna som möjligt.

  För en person som vill ha ett långsiktigt, stabilt och automatiskt sparande så tycker jag Lysa är ett utmärkt val. För mig är det värt det. Det är 8 punkter dyrare än den portfölj jag hade innan och då hade jag inga räntefonder.

  MEN, har man möjlighet att spara mer än 2000:- i månaden och dessutom VILL hålla på att följa fonder och välja fonder så ska man självklart göra det. Om man dessutom vill spara i olika risknivåer (läs olika ISK-konton) så måste man spara ännu mer. Hos Lysa kan man ha tre ISK-konton med varsitt autogiro och varsin fördelning. Minsta belopp är 200:- per autogiro och då kan man ha t.ex. en 90/10, en 60/40 och en 30/70 med automatisk ombalansering.

  Allt detta sammantaget gör att jag tycker det är en oslagbar tjänst.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Indexpatronen

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag sparar i en Kapitalförsäkring i mitt namn i olika fonder med låga avgifter. Sparhorisont 10-15 år ca.

Sparar även i aktieportföljer (100% aktier) aktivt förvaltade i Aktieinvest (Aktiespararna). Även detta i mitt namn.

Sparar 4000 kr/mån totalt (barn 14 och 11 år)

/Jeanette

 

http://slutaarbetavid61.bloggo.nu/

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-23 klockan 20:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂