Spara till barn
Sök:

Spara till barn

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emma Stenvall

ställde för sedan frågan: Spara till barn

Hej! 

VI har bestämt att börja spara till våra 2 barn i form av en fondrobot hos Lysa. Till en början har vi ett startkapital på 20 000 och den dagen vi bägge jobbar 100 % kommer vi sätta över 1000 varje månad.

Jag har lyssnat och läst på lite och nu vill jag veta om jag fattat rätt,

1. Skapa konto hos Lysa

2. Öppna en kapitalförsäkring barn med bägge barnen som förmånstagare

3. Föra över pengarna från deras nuvarande konton i handelsbanken till kapitalförsäkringen och därifrån investera i en fondrobot, 90-10 då pengarna kommer ligga och växa i mer än 15 år.

Frågor:

1. Har jag fattat rätt?

2. Behöver vi medela handelsbanken om dessa planer eller kan vi bara ”skrida till verket”?

3. Är det lika bra att starta igång detta nu mitt i coronakrisen eller ska vi vänta tills världen har hämtat sig en aning?

 

Tack på förhand!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du har fattat det rätt men ha inte barnen som förmånstagare – när de fyller 18 så har de fri tillgång till kontot utan att du har något att säga till om. Ha hellre dessa konton i ditt namn så kan du bestämma när de ska ha pengarna.

Tänkte du öppna konto hos Handelsbanken? Annars kan du ju öppna via Avanza som har ett mkt bredare utbud av fonder än HB.

Jag tycker det är lämpligt att börja spara nu – du får ju fler andelar aktiefonder för pengarna nu när börsen har rasat rätt dramatiskt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Edit : Jag snurrar till det. Så länge kontot är i ditt namn och du har dina barn som förmånstagare kan du själv bestämma när pengarna ska betalas ut osv.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Emma!

1. Ja men det tycker jag du har, däremot är jag osäker på om Lysa har kapitalförsäkring?
Har för mig att dom inte har det, isåfall får du lägga det i ett ISK i ditt namn där och om du vill skriva i testamente att pengarna tillhör dina barn så blir det samma sak som en KF.

2. Är handelsbanken din vardagsbank? Du har ingen skyldighet att meddela andra banker att du tänker spara i en annan bank. Däremot om du har en överenskommelse med t.ex handelsbanken om att du ska spara pengarna där för att få en viss ränta så kanske du får fundera på om det är värt att spara i en annan bank. Finns ingen sådan överenskommelse så kan du absolut flytta över det gamla sparandet.

3. Kör på, lika bra att starta nu!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-06 klockan 09:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.