Spara till barnbarn
Sök:

Spara till barnbarn

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gunilla Nyström

Den här artikeln publicerades 2017-11-09 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Spara till barnbarn

Hej! Ska månadsspara, 200 kr till barnbarn. Tänkt i 18 år. Är kund hos Swedbank o Handelsbanken. Vad ska jag välja.Funderar på aktiefond. En Sverigefond och en Globalfonder? Swedbank småbolagsfonder? Isk konto? Tacksam för råd!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Bra initiativ och bra fråga!

Jag har inget barnbarn men har satt upp ett liknande sparande till min gudson. Där föll valet på ett ISK (i kombination med ett enklare testamente, just in case…) Den klassiska rekommendationen är ju annars en kapitalförsäkring*. Utan att ta hänsyn till alla juridiska detaljer anser jag att ISK är att föredra, eftersom man slipper de löpande skatteinbetalningarna och istället låter det jämna ut sig i deklarationen.

När det kommer till fondval är en bas av en globalfond en bra start. Sen kan man välja till nån Sverigefond och kanske även något med fokus på tillväxtmarknader. Inspiration kan du hitta på t.ex. https://rikatillsammans.se/fondportfolj/globala-barnportfoljen-spara-pengar-langsiktigt/ och https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/06/30/fondportfoljerna-lyfts-av-sverige-och-tillvaxt/

För att ta konkreta fondexempel så har jag själv AMF Aktiefond Global, SPP Aktiefond Sverige och Spiltan Aktiefond Investmentbolag i portföljen. Om dessa inte finns hos dina banker funkar motsvarande indexfonder i deras sortiment.)

*) Om du väljer en KF så var noga med att kolla eventuella avgifter som kontot har. Vissa banker ta ut en kostnad, andra inte. Jag är själv inte kund hos Swedbank eller Handelsbanken och känner inte till detaljerna hos dem.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-09 klockan 20:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.