Spara till barnbarn
Sök:

Spara till barnbarn

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gunilla Nyström

ställde för sedan frågan: Spara till barnbarn

Hej! Ska månadsspara, 200 kr till barnbarn. Tänkt i 18 år. Är kund hos Swedbank o Handelsbanken. Vad ska jag välja.Funderar på aktiefond. En Sverigefond och en Globalfonder? Swedbank småbolagsfonder? Isk konto? Tacksam för råd!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Bra initiativ och bra fråga!

Jag har inget barnbarn men har satt upp ett liknande sparande till min gudson. Där föll valet på ett ISK (i kombination med ett enklare testamente, just in case…) Den klassiska rekommendationen är ju annars en kapitalförsäkring*. Utan att ta hänsyn till alla juridiska detaljer anser jag att ISK är att föredra, eftersom man slipper de löpande skatteinbetalningarna och istället låter det jämna ut sig i deklarationen.

När det kommer till fondval är en bas av en globalfond en bra start. Sen kan man välja till nån Sverigefond och kanske även något med fokus på tillväxtmarknader. Inspiration kan du hitta på t.ex. https://rikatillsammans.se/fondportfolj/globala-barnportfoljen-spara-pengar-langsiktigt/ och https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/06/30/fondportfoljerna-lyfts-av-sverige-och-tillvaxt/

För att ta konkreta fondexempel så har jag själv AMF Aktiefond Global, SPP Aktiefond Sverige och Spiltan Aktiefond Investmentbolag i portföljen. Om dessa inte finns hos dina banker funkar motsvarande indexfonder i deras sortiment.)

*) Om du väljer en KF så var noga med att kolla eventuella avgifter som kontot har. Vissa banker ta ut en kostnad, andra inte. Jag är själv inte kund hos Swedbank eller Handelsbanken och känner inte till detaljerna hos dem.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.