Spara till barnbarn
Sök:

Spara till barnbarn

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anneli Winsten

Den här artikeln publicerades 2017-09-02 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Spara till barnbarn

Hej vi tänker börja månadsspara till våra 3 barnbarn. Vi ska spara 100 kr/månad. Hur ska vi tänka, ska det vara tre olika konton? Ska jag stå som ägare till alla konton? Kan man göra så att alla får likadana konton, är det smartast?

Mvh Anneli

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag skulle spara i eget namn främst för att jag då själv kan bestämma när jag vill ge pengarna till barnbarnen. Till mitt eget barn sparar jag i mitt eget namn till 80% och i barnets namn till 20 %.

Att spara i eget namn är mycket enkelt via Kapitalförsäkringsdepå (hos förslagsvis Nordnet/Avanza) och ange barnbarnen som förmånstagare. Om man kan ha tre förmånstagare på en depå där alla är garanterade 1/3 av depåns värde vet jag inte. Men om svaret är nej så är det väl inte värre än att du får starta 3 depåer, en för varje barnbarn och ange respektive barn som förmånstagare.

Om du däremot vill att barnbarnen ska få full tillgång till pengarna på deras 18-årsdag kan du likväl spara i barnets namn i ett ISK-konto.

Vill du fördjupa dig kan du läsa mer här:

http://www.konsumenternas.se/spara/spara/spara-till-barn

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej igen Anneli.

  Jan B. diskuterar sparformer och hur man sparar till flera barn på rättvisast sätt i följande blogginlägg.

  https://rikatillsammans.se/korta-tips-barnsparande/

  Kort sammanfattning, spara på ett konto i ditt egna namn och gör det i en Kapitalförsäkringsdepå.

  Lycka till!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Christian Dingwell

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tips på fond, som iof inte är efterfrågat i inlägget, men i alla fall…

De flesta banker tillåter inte sparande om mindre än 100 kr per fond vilket gör det svårt att fördela lite ”som man vill” och bygga en egen portfölj.

Om jag skulle spara 100 kr / månad hos Avanza/Nordnet så skulle jag lägga dem i SPP Aktiefond Global. Den kostar 0,30% och har mer Asien/Japan än t.ex. Länsförsäkringar Global Indexnära.

Ett annat alternativ om du har Avanza är deras Auto 6 (Nordnet har säkert något liknande). Den kostar 0,5% och har större innehav i svenska aktier.

Ett tredje alternativ är Lysa.se och deras fond Lysa aktier. Där kan man spara minst 100 kr per månad med automatisk överföring från din bank till deras bank (man använder en kod i fältet för information till mottagare). De har ca 20% Sverige och 80% globalt.De har en avgift på ca 0,40%. Inget dedikerat barnsparande i dagsläget dock, så du måste stå som kontohavare.

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-02 klockan 12:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.