Spara till barnbarn • Fråga på RikaTillsammans
Sök:

Spara till barnbarn

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anneli Winsten

Anneli Winsten ställde följande fråga för 10 månader sedan:

Hej vi tänker börja månadsspara till våra 3 barnbarn. Vi ska spara 100 kr/månad. Hur ska vi tänka, ska det vara tre olika konton? Ska jag stå som ägare till alla konton? Kan man göra så att alla får likadana konton, är det smartast?

Mvh Anneli

Det finns 2 svar till denna fråga

Christian Dingwell svarade på frågan för 8 månader sedan

Hej!

Jag skulle spara i eget namn främst för att jag då själv kan bestämma när jag vill ge pengarna till barnbarnen. Till mitt eget barn sparar jag i mitt eget namn till 80% och i barnets namn till 20 %.

Att spara i eget namn är mycket enkelt via Kapitalförsäkringsdepå (hos förslagsvis Nordnet/Avanza) och ange barnbarnen som förmånstagare. Om man kan ha tre förmånstagare på en depå där alla är garanterade 1/3 av depåns värde vet jag inte. Men om svaret är nej så är det väl inte värre än att du får starta 3 depåer, en för varje barnbarn och ange respektive barn som förmånstagare.

Om du däremot vill att barnbarnen ska få full tillgång till pengarna på deras 18-årsdag kan du likväl spara i barnets namn i ett ISK-konto.

Vill du fördjupa dig kan du läsa mer här:

http://www.konsumenternas.se/spara/spara/spara-till-barn

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Fredrik svarade på frågan för 8 månader sedan

Tips på fond, som iof inte är efterfrågat i inlägget, men i alla fall…

De flesta banker tillåter inte sparande om mindre än 100 kr per fond vilket gör det svårt att fördela lite ”som man vill” och bygga en egen portfölj.

Om jag skulle spara 100 kr / månad hos Avanza/Nordnet så skulle jag lägga dem i SPP Aktiefond Global. Den kostar 0,30% och har mer Asien/Japan än t.ex. Länsförsäkringar Global Indexnära.

Ett annat alternativ om du har Avanza är deras Auto 6 (Nordnet har säkert något liknande). Den kostar 0,5% och har större innehav i svenska aktier.

Ett tredje alternativ är Lysa.se och deras fond Lysa aktier. Där kan man spara minst 100 kr per månad med automatisk överföring från din bank till deras bank (man använder en kod i fältet för information till mottagare). De har ca 20% Sverige och 80% globalt.De har en avgift på ca 0,40%. Inget dedikerat barnsparande i dagsläget dock, så du måste stå som kontohavare.

/Fredrik

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-) [mc4wp_form id="9993"]