Spara till barnbarnen
Sök:

Spara till barnbarnen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Annelie Rylander

Den här artikeln publicerades 2017-05-17 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Spara till barnbarnen

Hej ,jag är farmor till 3 st barnbarn.Hur sparar jag bäst till dem ?

Sätter in 300kr varje månad på en fond i mitt namn för alla 3 barnen .

Är det bättre att öppna ISK ? eller något annat? vill inte att barnen själva eller föräldrarna kommer åt pengarna

före viss ålder

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Annelie,
Jag tycker att det låter som en jättebra idé.
ISK eller KF (Kapitalförsäkring) är det som lämpar sig bäst skattemässigt. Det är ingen större skillnad, men ett KF-konto gör precis det som du skriver, det kan stå i ett barns namn och barnet får sedan disponeringsrätt direkt när barnet blir 18.

Jag tycker dock att det av olika skäl är bättre att spara på ett ISK till alla tre barn och sedan dela det i 3 lika delar när det är dags. KF i barnens namn kan bli lite meckigt.

Om du vill försäkra dig om att det verkligen går till barnbarnen oavsett allt så bör du även skriva ett testamente om du väljer ISK, det räcker med något väldigt enkelt (för annars tillfaller pengarna till eventuellt dödsbo, inte för att det är så roligt att tänka på men det kan vara klokt).

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack så mycket för ett snabbt och klokt svar/Annelie

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Annelie Rylander

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-17 klockan 10:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.